François za N1: Muslimanka sam, feministkinja i Evropljanka; stvarna snaga dolazi iz iskustva

Vijesti 24. sep 202407:41 0 komentara

U intervjuu za N1, Myriam François, novinarka i istraživačica koja je kroz svoju karijeru prošla put od akademskog rada do medijskog aktivizma, govorila je o tome da društvene strukture oblikuju naše osobne i kolektivne borbe.

“Koncept ‘ličnog kao političkog’ moramo promisliti iznova”, rekla je François, referirajući na poznati feministički slogan iz 1970-ih godina.

No, prema njoj, ovaj koncept danas zahtijeva dublje tumačenje, osobito kad se govori o pitanjima rasizma, roda ili društvene nepravde. François ističe da teorijsko obrazovanje može pružiti važne temelje, ali stvarna snaga dolazi iz iskustva:

“Ako vas društvo doživljava kao crnca, vaše će razumijevanje rasizma biti dublje jer će ono dolaziti iz svakodnevne stvarnosti, a ne samo iz knjiga”, rekla je u emisiji Izvan okvira na N1.

François, koja je naobrazbu stekla iz područja analize suvremene islamske misli na Oxfordu, naglasila je važnost intelektualnog rada, ali je istaknula i granice koje akademija često nameće kad se ne uzme u obzir osobno iskustvo marginaliziranih grupa.

“Solidarnost ne bi smjela ostati unutar jednostavnih identitetskih okvira. Svi mi istovremeno egzistiramo u raznim okvirima: ja sam i muslimanka, i feministkinja, i žena, i Europljanka”, pojasnila je.

Myriam François: Gaza je razlog nenaučenih lekcija iz historije

Kroz svoj rad ističe značaj dubljeg razumijevanja dinamike moći, što je često ključno u raspravama o identitetskoj politici.

U intervjuu je govorila i o važnosti samosvijesti:

“Radi se o tome da razumijemo s kojeg stajališta govorimo. Na primjer, bijeli muškarci koji su često nesvjesni svoje moći reproduciraju hijerarhije u razgovorima, ne shvaćajući da dolaze iz pozicije privilegije”, rekla je Myriam François u razgovoru za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!