FUCZ: Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava nevremena u Jablanici

Vijesti 04. okt 202409:55 0 komentara
Facebook

Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava nevremena u Jablanici, kazala je Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Istakla je da su kišne padavine u protekla 24 sata na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa prouzrokovale velike poteškoće stanovnicima ovih općina.

Bio je veliki broj poziva građana zbog ulaska vode u prizemne prostorije, prekinute su putne i telefonske komunikacije. Prekinute su putne komunikacije iz pravca Jablanica – Mostar, Jablanica – Risovac, Jablanica – Prozor Rama, Jablanica – Konjic. Komuniciramo sa ljudima na terenu. Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo uz informacije da ima žrtava, kao i veliki broj nestalih i povrijeđenih. Dobili smo informaciju koja je nezvanična, kada se ta informacija provjeri onda možemo govoriti o njoj kao zvaničnoj, da ima pet žrtava u Jablanici“, pojasnila je Kovač.

Naglasila je da je i dio Buturović Polja odsječen od lokalnog puta.

“Teško je pristupiti unesrećenim ljudima. U mjestu Ostrožac došlo je do odrona pruge”, kazala je Kovač.

Stupili su u kontakt sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom sigurnosti, federalnim MUP-om, kantonalnim uprava i svima koji u ovim situacijama mogu angažovati sredstva za pomoć građanima. Upućen je i zahtjev prema Ministarstvu odbrane BiH za angažman Oružanih snaga i letjelice.

“Treba evakuisati jedno povrijeđeno dijete. S terena se najviše traže teške mašine”, izjavila je Kovač.

Dotakla se i situacije na području Fojnice navodeći da je bilo evakuacija.

“Došlo je do plavljenja na više lokaliteta na području Fojnice. I dole su sve snage na terenu. U Zavodu za mentalno zbrinjavanje, centar za stanovanje ljudi, evakuisano je 17 ljudi. Evakuisani su na sprat objekta. Jedna osoba je zarobljena u autu na cesti, s njom je izgubljen kontakt”, kazala je Kovač za AA.

Dodala je da je potrebna i evakuacija osoba na različitim područjima ove opštine.

Više i detaljnije informacije čitajte na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!