Funkcioneri novinarima crtaju mete na čelo, vrijeđaju ih i prijete im, ali zakon za njih ne vrijedi

Vijesti 19. sep 202310:40 0 komentara

Može li niže kada je riječ o vokabularu pojedinih političara i agresivnom narativu u javnom prostoru. Dokazuje li rječnik Milana Kovača, načelnika Šipova, prijetnje i uvrede koje je uputio novinarima portala Naratorijum Aleni Beširović i Harunu Dinareviću - da smo dotakli dno? Gosti "Novog dana" su Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, Anida Sokol, istraživačica Mediacentra Sarajevo i Vladimir Vasić, sociolog.

Govoreći o postupcima načelnika Šipova, Marko Divković smatra naši političari mogu ići još niže.

“Oni to svakodnevno dokazuju, bez obzira da li imaju i neki simbolični povod. Ovo govori da su naši dužnosnici sami sebe stavili iznad zakona. Mnogi političari nemaju ni minimalni osjećaj stida i poštivanja prema ljudima koji rade javni ili privatni posao. Naši političari se jednostavno ponašaju kao da su jedini na svijetu, de facto su iznad zakona, jer oni odlučuju o nama, o sebi. Oni nemaju nikakve odgovornosti. Nemaju osjećaja prema novinarima, za javno izgovorenu riječ i šta ih briga. Oni što su gori, očito da imaju više glasova, jer njihova osionost i odnos prema novinarima, koliko nas dosadašnja praksa uči, dobijaju samo više glasova”, kazao je.

Smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najupečatljliviji primjer.

“On što je suroviji i nekorektniji prema novinarima, svake godine dobija sve više izbora. Mi imamo javnost koju su naši političari oblikovali prema sopstvenom modelu i ta javnost očito i funkcioniše prema njhovoj želji. Ono što oni rade, javnost zapravo aplaudira”, ističe.

Upitao se hoće li ponašanje načelnika Šipova doći pod sankcije nedavno usvojenog zakona kojim je kriminlizovana kleveta.

“Da vidimo hoće li političari doći pod udar tog zakona ili je to zakon pripremljen samo za novinare i nevaldine aktiviste”, kaže Divković.

“Imamo dijalog koji je zasnovan na konfliktu”

Anida Sokol kaže da visoki dužnosnici i političari imaju veliki uticaj na društvo i daju primjere građanima.

“Ne bih rekla da idemo u smjeru normalizacije, već čak da je popularno da imamo takva ponašanja političara u BiH. S druge strane se crta meta na čelo novinarima, pa često i političarima iz drugih stranaka i opozicije. Crta se meta na čelo da su oni izdajnici, strani plaćenici, čime se podstiču drugi da imamo ogromne brojeve prijetnji i online i na društvenim mrežama, čime se podstiču građani da slijede takve primjere”, kazala je.

Smatra da je ovo jedno ogromno nepoštovanje prema građanima.

“Visoku dužnosnici tebaju biti tu zbog javnog interesa, zbog građana, da odgovaraju na pitanja novinara jer su tu u službi javnosti”, ističe.

Sokol navodi da političari koriste pres konferencije da se obračunaju sa novinarima koji kritički izvještavaju o njima.

“Ono što rade je da se međusobno vrijeđaju. Imamo dijelog koji je zasnovan na konfliktu, na stalnim uvredama, da ponižavaju jedni druge, umjesto da imamo dijelog koji je zasnovan na kompromisu”, kazala je.

“Nedostaje solidarnosti”

Sociolog Vladimir Vasić kaže da on ne vidi problem.

“Zato što smo mi, građani BiH, legalizovali njihovo ponašanje da budu takvi. Onog momenta kada su ljudi poput ovog čovjeka iz Šipova, koji iz godine u godinu dobijaju enormnu podršku nas glasača, automatski mi smo legalizovali njihov narativ mržnje i prepucavanje”, kazao je.

Smatra da naši političari nisu ogledalo samih sebe i svojih politika.

“Oni su ogledalo nas birača. Pažljivo sam slušao uvrede dotičnog političara i zaprepastilo me da nedostaje solidarnosti. Imali smo uvrede na račun BN televizije i nisam primjetio da su se kolege tu nešto solidarisale”, kazao je.

Ističe da nije u redu da se koristi takav narativ.

“Nije u redu da pljujemo jedni na druge. Možemo da kažemo da nešto nije dobro, da nam se ne sviđa takva politika, ali da to bude kulturno. S druge strane, imamo u manjini i novinare koji vole tu senzaciju i provokaciju. Njima će biti zanimljiviji narativ koji imaju tu neku dozu bezobrazluka i dsrkosti, nego neka ozbiljna analitika i kulturan narativ u medijima, i onda političari i pribjegavaju tom narativu jer znaju da to prolazi”, pojasnio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!