Gabela, Čolić, Durić i Čomor o “smjeni”: Koristit ćemo sve mehanizme za žalbu

Vijesti 06. jul 202313:52 0 komentara
N1

Komisija za izbor i imenovanje Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ni u drugom pokušaju nije postigla dogovor oko imenovanja novih članova koji će činiti ovo tijelo. Sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma, a nisu prisustvovali članovi Edina Gabela (SBiH), Irfan Durić (NES), Dajana Čolić (DF) i Eldar Čomor (SDA). Oni su se oglasili za medije kazavši kako "nisu htjeli kršiti Poslovnik o radu komisija Parlamenta FBiH" kao i da će se "svim legalnim mehanizmima da se žale".

“Da biste nekoga smijenili trebate to obrazložiti očekujem da će to moje kolege obrazložiti. U posljednje vrijeme ste u medijima dosta čuli o kolegi koji treba doći na mjesto gdje sam ja tako da ne bih komentirala kolegu”, rekla je Edina Gabela (SBiH).

Kazala je kako će većina sigurno ići sa svojim prijedlogom, ali da će oni uključiti sve mehanizme da se žale na to.

Dajana Čolić (DF) kazala je kako “niti jedno od imena koja se ponavljaju od jučer u medijima, a koja ih trebaju zamijeniti, nisu zvanično dobili”

“Ne znamo ni koji je to postupak zamjene jer imamo član Poslovnika koji govori kako dolazi do toga. Meni nije jasno kako je moguće da DF koji ima 12 zastupnika u Zastupničkog doma ne može imati niti jednog člana komisije ukoliko ja budem smijenjena dok drugi politički subjekti koji imaju jedan ili tri zastupnika, iz informacija iz medija, mogu imati članove u tako bitnoj komisiji. I mene je ova informacija zatekla kada sam je dobila. Šta radimo i kuda idemo, nije ni meni jasno. Ali šta pokušavamo da postignemo to nam je vjerujem svima jasno. Koristiti ćemo sve raspoložive legalne mehanizme da zaustavimo ovu političku silu i njenu demonstraciju”, rekla je Čolić.

Imenovanje sudije Ustavnog suda će sačekati: Komisija ostala bez kvoruma

Eldar Čomor (SDA) kazao je kako mnoge komisije nisu popunjene i kako njihovo popunjavanje nije bilo hitno, a da je za komisiju za imenovanja najednom postalo hitno. Naveo je kako “smatraju da ova sjednica nije hitnog karaktera te da ne trebaju prisustvovati istoj u skladu s poslovnikom”. Takođe, naveo je kako je prekršen Poslovnik jer im nisu dostavljeni materijali.

“Iz tih razloga nisam htio da kršim Poslovnik o radu PFBiH i nisam se odazvao na sjednicu, odnos pozivu koji nije u skladu Poslovnikom”, rekao je Čomor.

Druić je također rekao kako nisu ispoštovani uvjeti za sazivanje hitne sjednice.

Dennis Gratz, zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH, kazao je kako je Ssituacija farsična i tragikomična”.

“Kolegiji se sastao zato što Komisija za izbor i imenovanje u okviru vanredne sjednice nije imala kvorum za svoje održavanje tako da Komisija ne može da odstrani određene članove koji su trenutno politički nepodobni vladajućem režimu. Oni će učiniti sve da se dostavi lista sa jednim imenom i mi ćemo sve učiniti sve da to toga ne dođe jer je to direktan atak na Ustavni sud BiH”, kazao je Gratz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!