Gafovi političara koji su obilježili prošlu godinu

Vijesti 03. jan 202117:55 1 komentar
N1

Godinu 2020. kolektivno ćemo pamtiti kao veoma tešku. Pokazala je sve slabosti sistema, stavljala donosioce odluka pred teške zadatke. Da li su isti bili prilika da djeluju ujedinjeno, ozbiljno, odgovorno ili ni i u prethodnih 365 dana nisu lišili građane osjećaja nevjerice i pitanja ko nas to i kuda vodi?

Korona virus – korona kriza – korona dernek. Dok je građanima slata poruka “zbog zdravlja bez slavlja”, oni taj vid apstinencije nisu mogli ispoštovati. Važno je da nisu na svakoj vrsti distance sa građanima, daleko od njihovih problema, sa raznim maskama u periodima sakupljanja glasova, prljavih ruku ili obraza… Koje su mjere teže: moralne ili epidemiološke?

Ipak, nije ni njima sve bilo pjesma. Ponekad su, baš poput “običnih građana”, imali obične, svakodnevne muke i nesnalaženja, kao što se premijer FBiH Fadil Novalić mučio sa stavljanjem zaštitne maske.

Jednog građanina pitali smo kako komentariše situaciju sa korona virusom?

“Nemam pojma, za mene to nešto smiješno ispada. Ne znam šta je ovo… (N1: Kako smiješno?) Pa eto, ja hodam svugdi i ništa to ne primjećujem”, odgovorio je.

“Koliko god se pripremite, kad se dogodi malo vas iznenadi, umjesto sprida uš'o nam je sazad”, kazao je jednom prilikom direktor SKB Mostar Ante Kvesić.

Opasnosti je bilo i “sprida i sazada”, a pomoć su mnogi tražili “odozgo”… neku su ipak Boga našli na zemlji.

“Milorad Dodik za mene je Bog”, kazala je Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, tokom skupštinske rasprave.

A Bog, po definiciji, sve zna, sve vidi, sve čuje.

“Ni tvoja partija neće da te kandiduje, pitaj ove iz SDS-a ja ih slušam telefonom, pa znam svi su protiv tebe. Samo ne smiju ti ništa reći. Znam imam prava da slušam”, kazao je Milorad Dodik.

Znanja su nekad i krhka. Nekad je najvažnije da čovjek zna da ne zna.

“Ja ne znam da je neko znao, ja apsolutno nisam znao, moguće da je neko znao ali je moguće da ja ne znam da je neko znao”, riječi su Aljoše Čampare.

Znanje latinskog takođe se ispostavljalo kao krhko, a u javnim izlaganjima korišten je i engleski:

“Goodbye BiH, welcome RSexit”, kazao je Dodik.

Nije welcome na granici govoreno migrantima (granica šuplja kao švajcarski sir) ali su za goodbye tražene sexy ideje.

“Ja sam čuo mnoge i zanimljive sexy ideje o tome da ih se treba vratiti u zemlju porijekla”, kazao je ministar bezbjednosti Selmo Cikotić.

Od ideja za međusobna vrijeđanja i ove godine sve je prštalo.

“Ti si običan jutjuber, ti si Baka prase. Ako sam ja Baka Prase ti si samo prase”, ovo je bilo komunikacija Mazalice i Stanivukovića u NSRS.

Ali i od afera, kao što su afere Asim i Ikona.

Tačka mnogima ipak liči na zarez i čeka se nastavak, odnosno epilog te i mnogih drugih priča koje se ne završavaju sa 2020. Političari ipak imaju šansu za nove, koje ćemo na kraju 2021. sublimirati. Šansu da vrate dostojanstvo i ozbiljnost u skupštinske sale i javni prostor, šansu da poštenim radom i međusobnim uvažavanjem pokažu poštovanje prema građanima – prema onima koji ih plaćaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare