Gahler i Lazović: Etničke politike u BiH mijenjati građanskim principima

Vijesti 10. dec 202111:36 0 komentara
N1

Koordinator Europske pučke stranke (EPP) za vanjske poslove u Europskom parlamentu Michael Gahler  jutros se sastao sa Mirom Lazovićem, predsjednikom Foruma parlamentaraca BiH 1990.

Gahler i Lazović razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Gahlera je posebno interesovalo koji su problemi u funkcionisanju Dejtonskog Ustava i šta bi trebalo mijenjati u Ustavu da BiH prevaziđe političke blokade. Također, razgovarano je o Izbornom zakonodavstvu i realizaciji presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura.
Gospodin Gahler se interesovao za Principe  nevladinih organizacija u vezi promjene Ustava BiH. Lazović ga je upoznao s činjenicom da je preko 50.000 građana BiH dalo podršku za Principe o izmjeni Ustava BiH kojim bi se otklonile blokade na putu BiH ka državi punih ljudskih prava na cijeloj teritoriji i njenim Evropskim integracijama.
Sagovornici su se složili da je neophodno  postojeće dominantne etničke politike u BiH mijenjati građanskim principima na bazi evropskih principa i standarda.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!