Gasi se printano izdanje magazina Dani: “Mišići nisu dovoljni”

Vijesti 27. apr 202314:05 0 komentara
Oslobodjenje.ba/Zadnja printana naslovnica magazina Dani

Na trafikama je izašlo zadnje printano izdanje bosanskohercegovačkog magazina Dani. Ovaj sedmičnik, prije nekoliko godina je prešao na mjesečno izdanje, i već tada se moglo naslutiti da su 'žrtva' razvoja novih tehnologija, na žalost, kao i mnogi printani mediji u svijetu.

Umjesto listanja papira, njegovi čitatelji, sada će skrolati, jer magazin se sa printanog seli na online izdanje.

Dugogodišnji urednik Dana Saša Rukavina poručio je čitateljima da će u virtualnom svijetu kombinovati tekuću proizvodnju sa neiscrpnim bogatstvom arhive Dana, te da će tamo biti svi njihovi kolumnisti i saradnici koji su odlučili zajedno nastaviti raditi.

“Volio bih da neko drugi mora pisati ovo što slijedi, ali… Tako se posložilo: Ovo je zadnji broj printanih Dana. Dalje ne možemo. Zadnje dvije godine kriza je tolika da doslovno guramo na mišiće. I kraj joj se ne nazire”, napisao je Rukavina u svojoj kolumni, koja je tradicionalno bila pozicionirana na početku magazina.

Ali, mišići nisu dovoljni. Mišićima, kako Rukavina kaže, ne možete platiti štampariju, ali ni račune novinara i saradnika.

Nije strano, u većini slučajeva, ekspanzija interneta, pad tiraža i prelazak na jeftinije online platforme su glavni uzroci gašenja printanih medija u svijetu. Međutim, u BiH uzroci gašenja printanih medija su i druge prirode.

To su, između ostalog, ekonomski razlozi, siromašno marketinško tržište, slaba kupovna moć građana, ali i pritisci putem velikih oglašivača.

Prema podacima koji su dostupni na internetu, posljednjih godina ugašeni su brojni bh. štampani mediji, a to su: Večernje novine, San, Slobodna BiH, Jutarnje novine, Press RS, Fokus, Faktor, Ljiljan, Global, Hrvatska riječ, Horizonti, Valter, BH Danas, Republika, Reporter, Respekt, Max Magazin, Svijet, Zdravlje i ljepota, Stecak, Hum, Whu not, Alcak, Sineast, Front Slobode, Novo Vrijeme, Slobodna Bosna….

Prvi magazin Dani na ovim područjima izašao je prije 30 godina, tačnije 25. augusta 1992. godine.

Anketa među Sarajlijama: Gasi li digitalizacija print?

Reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić izašla je među građane Sarajeva i pitala ih čitaju li novine i šta nam govori to što se mediji gase.

“Mrak i tišina. Gasi se i BiH. Nije to dobro”, kažu.

Mnogi odavno ne kupuju dnevne novine, ali ni sedmične, odnosno mjesečne političke magazine, upravo radi web portala koji su danas glavno sredstvo informisanja.

Čitam samo na mobitelima. Portal N1 me redovno informiše i to je sve”, rekao je jedan građanin.

Drugi su pak mišljenja da novine danas ne daju mnogo toga za pročitati.

“Najčešće čitam Jutarnji list i Oslobođenje vikendom, a ostale dnevne novine se ne mogu pohvaliti da se ima šta pročitati. Čitao sam nekad Dane i Slobodnu Bosnu”, ističe jedan Sarajlija.

Zasigurno, više nije pitanje hoće će se mediji transformisati nego kada će, a oni, posebno tehnološki osvješteni budućnost medija odavno već vide na internetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!