Gasi se UNA TV, više od 80 radnika ostaje bez posla

Vijesti 25. jul 202416:17 2 komentara
UNA TV

Nakon što se našla na listi američkih sankcija uslijed čega su banke blokirale i račune UNA TV je danas zvanično obavijestila javnost da prekida poslovanje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, kao i da gasi firme UNA World Network.

“UNA televizija u Bosni i Hercegovini se zbog poteza Kancelarije za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija SAD (OFAC) u proteklih nekoliko nedelja suočila sa nizom ekonomskih i pravnih izazova. Uprkos intenzivnim naporima da se pronađe najbolje moguće rješenje u cilju prevazilaženja administrativnih prepreka i opstanka ove medijske kuće, novonastali uslovi na tržištu su se pokazali krajnje nepovoljnim za nastavak održivog poslovanja. Iako je Una televizija u BiH skoro tri godine bila sinonim za objektivno i profesionalno izvještavanje, nametnute barijere pokazale su se jače od želje i ideje da se promovišu i ističu najljepše vrijednosti našeg regiona i direktno su ugrozile egzistenciju naših zaposlenih i njihovih porodica”, započeli su svoje saopćenje.

Zbog svega navdenog, kako dodaju, nemaju dobre vijesti.

“Prinuđeni smo na ove izuzetno teške korake. Ova odluka znači da će više od 80 vrsnih profesionalaca, naših vrijednih i posvećenih novinara, snimatelja, montažera, drugog tehničkog osoblja i stručnjaka iz raznih oblasti, ostati bez posla. Isti broj porodica ostaće bez značajnog finansijskog dohotka, i u potpunosti razumijemo ozbiljnost posljedica odluke koju smo primorani da donesemo. Učinićemo sve što je u našoj moći da im pomognemo tokom ovog teškog perioda”, naglasili su pa dodali:

“Tokom tri godine rada, UNA televizija je okupila tim izuzetnih ljudi, vrhunskih stručnjaka kojima smo obezbjedili najbolje uslove rada u čitavom regionu. Birali smo ih po kredibilitetu, profesionalnosti i s uvjerenjem da mogu na najbolji način ostvariti viziju i misiju naše kuće. Stoga želimo još jednom da se zahvalimo svima na lojalnosti i predanosti, posebno svjesni ogromnog entuzijazma i truda koji je uložen kako bi se kreirala perspektivna, moderna i kvalitetna televizija. Nažalost, iracionalne okolnosti, sankcije koje su nam nametnute bez bilo kakvih dokaza i argumenata, odredile su drugačiji ishod – da se ugasi medijski tim iz snova i jedna ideja pomirenja i promovisanja pozitivnih vrijednosti. Takođe, zahvaljujemo se i našim partnerima i klijentima na povjerenju i podršci koju su nam pružili od samog početka rada Una televizije u BiH”.

Podsjetimo, Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavio je u junu ove godine na crnu listu sedam firmi iz Bosne i Hercegovine i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

UNA TV, šest firmi i još dvije osobe na crnoj listi SAD-a zbog porodice Dodik: Pročitajte detaljno obrazloženje

Među tim kompanijama je i UNA World Network koja je također povezana s porodicom predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika, a koji se na crnoj listi nalazi zbog, kako je navedeno, koruptivnih aktivnosti i podrivanja Dejtona.

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju. Dok Igor kontrolira mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore”, naveli su tada iz OFAC-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare