Gdje će u BiH biti proglašen neradni dan na dan izbora u Hrvatskoj?

Vijesti 18. mar 202419:28 0 komentara

Najave lidera HDZ BiH Dragana Čovića da će u BiH biti neradni dan ili “svetkovina” za izbore u Hrvatskoj iznjedrile su pitanja je li to i zakonski moguće. No, o Hrvatima u BiH govorio je i predsjednik Hrvatske. Politička kampanja uveliko je počela, a s njom i tijesna politička borba.

Odluka Zorana Milanovića da izborni dan bude usred radne sedmice, isprovocirala je Dragana Čovića da taj dan proglasi neradnim.

“Biće i kod nas kao kod vas neradni dan, samo, kod nas će biti svetkovina”, rekao je Čović.

Srijeda, umjesto vikenda, smišljena je kako bi Hrvatima van matične države bilo otežano da daju svoj glas, tumači Čović. No, s obzirom na to da se radi o kategoriji provođenja izbornih prava, zakon je jasan.

“Dakle, svi koji ostvaruju to izborno pravo njima treba omogućiti da glasaju. Na koji način će to biti omogućeno, treba donijeti odgovarajuće odluke u tom pogledu, ali je sigurno da se ta prava ne smiju uskraćivati”, rekao je advokat Vlado Adamović.

Ipak, činjenica da izborni dan pada u srijedu, a ne u dane vikenda, svojevrsan je presedan, smatra analitičar Ranko Mavrak. Ulazak Zorana Milanovića u izbornu trku temeljito je promijenio odnose snage, nakon čega se, očigledno, poseže za jakom retorikom i obećanjima, uz iskopavanje ranije zakopanih ratnih sjekira.

“U BiH se to nikada nije dogodilo. I sad je naravno pitanje organizovati kako ljudi da izađu na izbore i iskoriste svoje građansko pravo. U slučaju BIH, vjerovatno će biti za većinu građana obični dan, a za one koji imaju hrvatsko državljanstvo prilika da izađu na birališta prije ili poslije posla, to će se još vidjeti. Ja pretpostavljam da je moguće, da se na temelju ovih najava da se u kantonima s hrvatskom većinom proglasi neradnim danom”, rekao je Mavrak.

Upravo bi ova odluka i mogla da bude najvjerovatnija, odnosno, neradni dan bi mogao da bude proglašen u kantonima gdje HDZ ima vlast i gdje odlučuje. Prema važećem zakonodavstvu Federacije BiH, proglašavanje neradnih dana u vezi s izborima u drugim državama nije moguće, navedeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!