“Gdje je novac”? Vlast tvrdi da je RS stabilna, ekonomisti upozoravaju – stegnite kaiš

Vijesti 25. jul 202421:56 0 komentara

Dok vlast u RS priznaje da je RS ekonomski stabilna, iako uz poteškoće zbog američkih sankcija, opozicija postavlja pitanje postoje li tajni fondovi u inostrastvu? Ekonomisti ipak upozoravaju, za sve probleme jedno je rješenje - stegnite kaiš.

Omaška ili priznanje da RS ima tajni deponovani novac u inostranstvu, koji ne može stići kući, izazvalo je reakcije, ali i upitnike iznad glava.

Komentirajući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika gdje govori o novcu deponovanom u inostranstvu, a koji se zbog blokada ne može transferovati, Nebojša Vukanović, šef kluba poslanika Liste za pravdu i red u NSRS pita:

Dakle, on priznaje da imamo milijarde u inostranstvu koje su zarobljene na računima tajnim i mi kao poslanici koji bi trebalo da kontrolišemo rad Vlade i tokove novca, mi pojma nemamo na čijim su računima, čiji su to novci, zašto su blokirani, zašto su skriveni?”.

Odgovore na sva ova pitanja zatražio je šef kluba poslanika PDP-a u NSRS, Igor Crnadak. Poslaničko pitanje proslijedio je ministrici finansija RS Zori Vidović. Gdje je “narodni novac”?

S obzirom da Republika Srpska ima značajne neizmirene obaveze prema brojnim dobavljačima, te da se često i značajno zadužuje, nekad i po veoma nepovoljnim uslovima, informacija o velikoj količini novca u inostranstvu ima ogroman značaj i predstavlja pitanje od velikog interesa za cjelokupnu javnost“, ističe Crnadak.

Nesmotrene ili pak ne, izjave predsjednika pokušala je da ublaži i objasni javnosti upravo ministrica finansija navodeći da su u pitanju sredstva koja RS može osigurati vani, kako kaže od “svojih prijatelja”. Iako prvobitno nazvan deponovanim, u “novac prijatelja” preimenovao ga je ubrzo i predsjednik RS. Kojih? Čijih? Detalji – izostavljeni. No, dok se prijatelji kriju, o neprijateljima – glasno.

Amerikanci mogu da spriječe transfere kao što to čine, ali u ovakvim okolnostima funkcionisanja mi nećemo imati ozbiljne probleme u funckionisanju i ostvarivanju naših obaveza, sve redovno isplaćujemo, plate i penzije, a ovo sve govori o nemoći i ličnom aspektu ovog ambasadora koji se ovdje angažovao da RS načini zlo i to dokazuje da je on zlo”, smatra Dodik.

I dok do njegovog odlaska predsjednik RS broji dane, sve je počelo od pitanja iz njegovog kabineta – “Gdje je novac”? S obzirom da je RS kako tvrde se samo na Banjalučkoj berzi u posljednih godinu i po zadužila za više od 1,1 milijardu maraka. Za odgovor, uskraćeni i građani. No, to i nije neka novost.

Kako je moguće da je neko iznio novac koji pripada RS, a da to niko ne zna, pa mislim ovdje se ne zna 90 posto stvari se ovdje ne zna , ovdje se ne može doći do najosnovijih podataka koji su eksplicitno definisani u zakonu o slobodi pristupa informacijama a kamoli da možete doći do podataka šta je sa sredstvima sa bečke sa londonske berze ko su investitori, ko su ulagači u kojoj fazi je davanje obveznica“, kaže novinar Dejan Šajinović.

Iako dočekane olako, problemi zbog ekonomskih sankcija polako kucaju na vrata. Najbolji primjer za to je Una TV, iz koje su zvanično saopštili da se zbog sankcija, gase. Izlaz iz novonastajuće situacija traže nadležni. No, rješenje je – smanjiti appetite i ambicije, poručuju ekonomisti.

I zašto stalno posezati za novim parama kada je činjenica da prihodi od fiskalnih davanja stanovništva i priivrede rastu, smanjiite malo ambicije, zategnite kaiš i ne morate tražiti dodatna sredstva“, poručuje ekonomista Damir Miljević.

Sredstva ni privatna ni javna neće više biti ulagana u Una televiziju koja se gasi. Skupština osnivača Una World Network sopštila je da je zbog američkih sankcija, prinuđena na zatvaranje Una televizije u BiH. Bez posla ostaje 80 medijskih radnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!