Gdje su bh. milioneri: Samo u Živinicama živi oko 150, a u Kaknju je čak 40 milionera

Vijesti 15. feb 202407:15 0 komentara

Za mirovinski fond i njegovo očuvanje ne brinu domaći milijunaši, a nije da ih nema. Samo u Živinicama živi njih oko 150, a u Kaknju je čak 40 milijunaša. Rijetko o domaćem gospodarstvu govorimo pozitivno, a pozitivnih primjera zasigurno ima. U ova dva bh. grada otvaraju se nove tvrtke, a i one stare dobro posluju.

Iako postoji zainteresovanost, javnosti nisu poznata imena milionera. Ali, dobro su poznate firme koje bilježe iste takve rezultate i uz razvoj, prave zamah ka evropskom tržištu.

Mirza Selimović, vlasnik kompanije u Živinicama:

“Naša sadašnja proizvodnja je do sada bila fokusirana na limene krovove, trapezne limove, i ostale dijelove koji se tiču limenog krova.Ovo je jedan san dosanjan, linija za termoizolacione panele. Ova investicija prelazi 20 miliona.”

U jednoj od najuspješnijih firmi u BiH, koja se bavi proizvodnjom i prodajom sistema za spavanje, kažu da je recept za uspjeh jasna, razvojna strategija.

Boris Franjković, menadžer kompanije u Kaknju:

“Ta vizija je počela 2008. godine i do danas smo uspjeli razviti jedan brend koji je zapravo spoj više faktora. Na ovom mjestu iz ove hale prošle godine je izašlo 50 hiljada komada madraca koji su našli svoje mjesto širom regije i Evrope.”

No, vratimo se priči o milionerima i pitanju otkud baš u Kaknju i Živinicama?

Mehmed Alispahić, Udruženje poslodavaca Živincie:

“To svjedoči o jednom poduzetničkom duhu, koji je ovdje, o jednoj klimi rada i napretka. Ima jednu negativnu konotaciju kod nekih ljudi, ali onaj ko razumije šta je bilans, zna šta je milioner. Nisam ja milioner, ja sad možda imam manje nego vi u džepu, a ja sam po statistici milioner”.

Prvog čovjeka Živinica brojka od 150 milionera ne iznenađuje. Vjeruje da ih ima i više, znajući da postoje četiri industrijske zone, tri hiljade pravnih lica, te da se konstantno povećava potražnja za novom radnom snagom, kao i izvoz.

Began Muhić, gradonačelnik Živinica:

“Samo jedna firma u Živnicama koja se bavi preradom namještaja obratila nam se sa zahtjevom da im treba 100 novih radnih mjesta u ovom momentu. Mi u gradu Živinice od 2013.godine kada smo imali izvoz oko 38 miliona KM, u 2023. smo dostigli 380 miliona KM. Uvećali smo za 10 puta u 10 godina izvoz.”

Ekonomskom prosperitetu Živinica i Kaknja, zasigurno su pomogle administrativne olakšice i poticajna politika.

Aldin Čatić, Razvojni centar Općine Kakanj:

“U općini Kakanj dobijate refundaciju troškova osnivanjem firme u potpunosti, tako da preduzetnik koji se odluči na registraciju firme tehnički ne mora imati ništa osim svog osnovnog kapitala”.

Rast broja milionera, za gradonačelnika Kaknja, prilika je za izgradnju još bolje privredne slike ovog grada. Nada se da će pozitivne efekte osjetiti i ostali građani.

Mirnes Bajtarević, gradonačelnik Kaknja:

“Lokalnoj zajednici znači da naši privrednici rastu, da imaju veće promete i dobiti, samim tim će rasti i plate naših uposlenika. Moći ćemo stvarati uslove da i oni koji su izvan Kaknja svoju priliku za zaposlenje traže ovdje.”

Ali oni koji su u Kaknju, ili Živinicama, ipak mogu dati najpouzdaniji sud kakav je životni standard.

Zaokupljeni svojim svakodnevnim problemima, građani nemaju mnogo vremena za razmišljanje ko su komšije-milioneri. Ali, mnogi su se zapitali, gdje su bh. milijarderi?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!