Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stigao u BiH

Vijesti 19. nov 202318:48 1 komentar
N1

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stigao je večeras u Bosnu i Hercegovinu.

On se večeras zajedno sa članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Komšićem i Željkom Cvijanović uputio u jedan sarajevski restoran gdje će imati radnu večeru.

U ponedjeljak će se Stoltenberg sastati sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom. Također će se sastati sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto. Osim toga, Stoltenberg će posjetiti sjedište NATO-a u Sarajevu i imati sastanke sa vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Ranije je Stoltenberg boravio u BiH 2017. godine. Tada je došao kako bi provjerio stepen ispunjavanja uslova za MAP. Tokom radne posjete Sarajevu tada je poručio da BiH ima sve potrebne instrumente da napreduje ka savezu i pozvao bh. političare da poduzmu još hrabrije reforme na putu ka članstvu u NATO-u.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Planirani sastanci

Od 19. do 22. novembra 2023. godine generalni sekretar NATO-a boravit će u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Stoltenberg će nakon BiH nastaviti svoje putovanje na Kosovo, gdje će razgovarati sa Vjošom Osmani-Sandriu i Albinom Kurtijem.

On će također posjetiti NATO KFOR Camp Nothing Hill, gdje će se sastati sa komandantom KFOR-a general-majorom Ulutašom i obratiti se vojnicima.

Najavljen je sastanak i sa direktorom NATO savjetodavnog i tima za vezu, brigadnim generalom Hammersteinom.

U utorak, 21. novembra, generalni sekretar će boraviti u Beogradu, gdje će imati sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Stoltenberg će također sarađivati ​​sa srpskim naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u kontekstu NATO projekata Nauka za mir i bezbjednost, najavljeno je u planu i programu posjete.

Kasnije tog dana, Stoltenberg će otputovati u Republiku Sjevernu Makedoniju gdje je planiran sastanak sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim. Također, Stoltenberg će se sastati i sa predsjednikom Sobranja Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem i održati govor u parlamentu.

U srijedu, 22. novembra, generalni sekretar će učestvovati na sastanku sa savezničkim liderima iz regiona. Premijer Albanije, Edi Rama; predsjednik Hrvatske Zoran Milanović; predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić; i premijer Slovenije, Robert Golob, pozvani su da prisustvuju, navode iz NATO-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare