Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte: Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike u BiH

Vijesti 16. okt 202416:48 2 komentara
F.Z./N1

Uoči prvog sastanka ministara odbrane NATO kojim će predsjedavati novi generalni sekretar NATO-a Mark Rutte iz Brisela stiže poruka o zabrinutosti zbog situacije na Zapadnom Balkanu. Bivši nizozemski premijer koji je ranije ove godine boravio u Bosni i Hercegovini tvrdi kako je zabrinut zbog secesionističe politike u Bosni i Hercegovini.

Situacija na Zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća, sa secesionističkim prijetnjama u Bosni i Hercegovini. Krhka bezbjednosna situacija na Kosovu i mali napredak postignut u u dijalogu Beograda i Prištine koji predvodi Evropska unija. Rusija takođe nastoji da potkopa demokratije u regionu sajber i hibridnim pretnjama, uključujući dezinformacije. Dezinformacije koje koriste interne ranjivosti za prikaz podjela. Više od dve decenije, KFOR je održavao bezbjedno i bezbjednosno okruženje za sve ljude na Kosovu i slobodu kretanja“, kazao je Rutte u Briselu.

Rutte je na novinarsko pitanje dodatno pojasnio svoj stav o ruskom uticaju na Balkanu i NATO stavu po tom pitanju.

Nemojmo biti naivni. Rusija, kao što znamo i možemo vidjeti, i možete vidjeti, nastoji da potkopa demokratije u regionu. Zasigurno znamo da su sajber i hibridne prijetnje apsolutno tu, i vi ste suočeni s njima, a tu su i dezinformacije. A znamo da oni pokušavaju da iskoriste unutrašnju ranjivost da prikažu podjelu i stoga otežavaju, na primjer, Prištinu i Beograd da dođu do neke vrste diskusije za druge dijelove regiona kako bi bili sigurni da će spriječiti secesionističke pokrete da krenu naprijed. To je ono što Rusija uvijek radi, pokušavajući upravljati poteškoćama. A ono što treba da uradimo je da ostanemo mirni i fokusirani, a KFOR to radi. NATO to radi. Znam da naši partneri na Zapadnom Balkanu dobro rade. Bio sam tako sretan što ste imali sastanak u Berlinu. Mislim da je to bio ponedjeljak ili utorak, sa Olafom Scholzom i ostalima u njemačkoj administraciji. Svi svedoče da, da, pokušavaju da se mješaju na Zapadnom Balkanu, Rusi, ali mi nećemo dozvoliti da nas to odvrati. Ostaćemo koncentrisani na ovo“, dodao je Rutte.

O regionu je na posebnoj press konferenciji govorila i ambasadorica SAD-a u NATO-u Julianne Smith. Na pitanje o eventualnom članstvu Kosova u Programu za mir kazala je kako se Kosovo prvo treba fokusirati na dijalog s Beogradom pa tek onda misliti o NATO-u.

“Iz perspektive SAD-a, svakako cijenimo program Partnerstvo za mir. Još uvijek nalazimo ogromnu vrijednost u tome. I sa zadovoljstvom smo vidjeli snažan interes Kosova za pridruživanje. P4P, ali mislim da su nas naši prijatelji na Kosovu takođe čuli jasno i glasno. Želimo da nastave da ulažu u dijalog koji vodi EU. To je nešto što i NATO saveznici i zemlje članice EU snažno podržavaju. Oni imaju našu punu predanost da ostanemo angažovani u regionu i učinimo sve što možemo da im pomognemo da unesu veću stabilnost u svoje susjedstvo. I malo po malo, dok radimo na ciljevima koji su navedeni u tom dijalogu koji vodi EU. Nadao bi se da ćemo u nastavku moći onda krenuti na pitanje P4P. Ali trenutno je fokus na donošenju veće stabilnosti u susjedstvo i činimo sve što možemo da tražimo napredak u toj inicijativi koju vodi EU”, kazala je Smith.

NATO ministri odbrane će također tokom ovog samita posebnu pažnju posvetiti situaciji u Ukrajini, dijalogu s partnerima iz Indo-Pacifičkog regiona, te o početku priprema za naredni samit Alijanse koji će biti održan u nizozemskom Hagu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare