Generalni sekretar SDP-a: Mi nećemo izdati partnere, ne približavamo se SDA

Vijesti 30. jan 202317:25 1 komentar

Kolegij SDP-a danas je održao sastanak na kojem su razgovarali o novonastalim prilikama nakon izbora delegata u državni Dom naroda. Isto tako, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je rekao da SDP više nije koalicioni partner sa strankom Za nove generacije, jer je SDP zbog njihovog glasanja ostao bez delegata u državnom Domu naroda. Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP BiH komentarisao je današnji partijski sastanak.

U Kantonu Sarajevo, Unsko – sanskom i Tuzlanskom kantonu, Trojka ima većinu i može formirati vlast i to će biti stvar političkog dogovora, rekao je Karajbić i demantovao da će SDP o formiranju vlasti razgovarati sa SDA.

“Sada se to intezivira. TK, KS i USK. Odluka nije donešena da se približavamo SDA. Pokušaćemo napraviti vlast u svim tim kantonima. Donijeli smo odluku da će kantonalne organizacije SDP-a razgovarati sa svim partijama koje imaju poslanike na kantonalnom nivou”, kaže.

Za takvu odluku razgovora sa SDA treba podrška Glavnog odbora SDP, ističe i nastavlja kako se ne ide u tom pravcu.

“Mi ćemo vidjeti kakve će biti većine po tim kantonima i idemo u ubrzano formiranje vlasti u Federaciji BiH”, kaže Karajbić.

ZNG poručio Mijatoviću: Čekamo očitovanje stranaka Osmorke

SDA ima 13 delegata u Domu naroda FBiH u Klubu Bošnjaka i ima mehanizam blokiranja donošenja odluka i za to kaže da će se vidjeti kako će se odvijati formiranje vlasti i kakve će biti političke odluke.

Kaže da SDP nikada nije rekla da su NES i SBiH izdajnici iako su naputili stranke Osmorke na državnom nivou.

“Moram reći kada je u pitanju NES i SBiH da ljudi nisu rekli da će podržati našeg kandidata i vrlo su korektno to rekli za izbor delegata u državni Dom naroda. Izašli su korektno iz formiranja vlasti na državnom nivou, ali u drugim nisu. Ovo što je rekao Vojin Mijatović se ne odnosi na ove dvije stranke. Prvorazredna vijest je trebala biti da je Osmorka je uspjela da spriječi da HDZ i SNSD da imaju po četiri delegata u državnom parlamentu”, naveo je.

Komentarisao je i izjavu Mijatovića da je Osmorka danas Sedmorka i da je ZNG prošlost što se tiče SDP-a jer su glasali suprotno dogovoru za delegate u Dom naroda BiH.

“Riječ je o jednoj političkoj opciji, Pokretu za nove generacije, i ako je to bilo tako kako se tvrdi na kantonalnom odboru, sutra ćemo donijeti odluku. Samostalno nećemo donijeti odluku nego zajednički. Mi nećemo izdati naše partnere. Sutra je sastanak političkih partija Osmorke i imaćemo informacije u kojem pravcu će se ići”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare