Generalpukovnik Senad Mašović: BiH se od 2018. nalazi u procesu MAP-a

Novi dan 18. maj 202109:59 > 15:034 komentara

U Novom danu govorili smo o najvećoj vojnoj vježbi SAD-a na tlu Bosne i Hercegovine "Brzi odgovor 21". Svoje sposobnosti zajedno s američkim kolegama testiraju pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. O vježbi, svim nedoumicama koje su pratile njeno održavanje razgovarali smo sa generalpukovnikom Senadom Mašovićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Kako je kazao, vježba “Brzi odgovor 21” je bilateralna vježba koja se sprovodi u formatu između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske SAD.

“Sastavni dio je daleko veće vježbe ‘Branilac Evrope 21’ koja podrazumijeva vježbu u kojoj učestvuje blizu 30.000 američkih, savezničkih vojnika, u kojoj učestvuju pripadnici iz 26 država. Ove godine Oružane snage BiH su prvi put domaćini jedne takve vježbe. Sprovodi se od baltičkog regiona, Balkana, Crnog mora i području Sredozemlja i pojedinih afričkih dražva”, kazao je Mašović za N1.

Kako je naveo, važnost ove vježbe za Bosnu i Hercegovinu i OS BiH može se sagledati kroz nekoliko segmenata. Naveo je da se kroz sprovođenje ove vježbe između OS BiH i američkih snaga dodatno učvršćuje i jača partnerstvo sa vojskom SAD.

“Sadržaj i saradnja između OS BiH i vojske SAD je na zaista visokom nivou. Kroz ovu praktičnu vježbu i jačanje partnerstva u pripremi za odgovor na zajedničke izazove predstavlja najveći nivo partnerstva”.

Da li je ovo NATO vježba?

“Riječ je o bilaterlanoj vježbi između OS BIH i vojske SAD. Naravno da ima poveznica i sa NATO aktivnostima i sa NATO vježbama. Vojska SAD je najveća vojna sila u svijetu i osnova postojanja NATO-a. Prema tome, ako sprovodite bilateralnu vojnu vježbu sa vojskom SAD, kreirate i stvarate pretpostavke da ojačate svoju sposobnost, ubrzate put prema NATO-u, povećate stepen interoperabilnosti, i kroz ovu vježbu ojačate i unaprijedite svoje sposobnosti”.

Naveo je da su ove vježbe praksa za zemlje koje su članice NATO saveza i vježba ‘Brzi odgovor 21’, koja se ove godine provodi u BIH, se ustvari prvi put provodi na prostoru jedne zemlje koja nije punopravna članica NATO-a.

“To govori o kredibilitetu koje su stekle Oružane snage BiH, ali i država Bosna i Hercegovina na međunarodnom planu. OS BiH kroz svoj angažman, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, su po mnogočemu su možda i najbolji ambasadori države Bosne i Hercegovine. Mi zajedno sa pripadnicima vojske SAD preko deset godina učestvujemo u zajedničkoj NATO misiji”.

Gdje smo na putu prema NATO-u?

“Iskoraci su napravljeni 2018. godine kada je BiH dobila poziv za aktiviranje MAP-a. Od tog poziva, od 2018. godine, država Bosna i Hercegovina se nalazi u procesu MAP-a. Ono što je najbitnije na unutrašnjem planu je da se nađe kompromis u smislu nastavka euroatlantskih integracija za BiH koje su prvenstveno u interesu države Bosne i Hercegovine i njenih građana, ne NATO saveza. Kroz nastavak reformskih procesa jača se država, ekonomija, mogućnost da mladi ljudi ostanu u BiH, i kreira se neuporedivo drugačiji ambijent na međunarodnom planu. Sprovođenjem ovakve vježbe za vojskom SAD značajano poboljšava ukupan sigurnosni unutrašnji, ali i vanjski ambijent BiH. Šaljemo neuporedivo drugačiju poruku o onome što ona predstavlja. Možda sada mnogi od nas nisu svjeni ukupnih benefita koje će se dobiti sprovođenjem ove vježbe. Ovo je uvod u mnoge druge aktivnosti koje ćemo nastaviti”, poruka je generalpukovnika Senada Mašovića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar