Genjac: Upitno održavanje izbora u roku koji je utvrđen

Vijesti 20. maj 202216:48 0 komentara
N1

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac izjavio je danas u Sarajevu da je upitno održavanje izbora u roku koji je utvrđen.

Nakon što je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH predao prijavu za učešće SDA na Općim izborima, Genjac je novinarima rekao da su pripreme za izbore složen proces, a CIK ne može da ih započne jer sredstva nisu osigurana.

“Sve pokušaje u bh. institucijama da se donese odluka o finansiranju izbora sredstvima koja su na raspolaganju u budžetu institucija BiH su opstruirali ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda i kadrovi HDZ-a u Vijeću ministara” – naveo je Genjac.

Smatra da je u narednim danima na visokom predstavniku da donese odluku i omogući građanima BiH da iskažu svoju demokratsku volju i omogući funkcionisanje demokratskog sistema u BiH.

Genjac je istakao da vjeruje da će očiglednu opstrukciju održavanja izbora prepoznati i pravosudne institucije u BiH i reagovati na odgovarajući način.

Pozdravio je najavljenu posjetu predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela Bosni i Hercegovini i dodao da sada nije odgovarajući ambijent za dogovore o izmjenama Izbornog zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!