Geopolitički analitičar za N1: Hamas nije imao drugog izbora

Vijesti 27. okt 202310:31 0 komentara
JACK GUEZ / AFP

Izrael nastavlja s intenzivnim napadima na Pojas Gaze gdje je situacija sve je gora. Hiljade žrtava, među kojima je veliki broj djece. Preživjeli se bore sa nestašicom hrane, goriva i lijekova. Denis Avdagić, geopolitički i sigurnosni analitičar komentarisao je ratne sukobe Izraela i Hamasa, te kako će se odvijati situacija na Bliskom Istoku.

Upad kopnenim snagama na teriroriju Gaze ocjenjuje se kao uvod u narednu fazu. Izrael očigledno ne odustaje bez obzira na ogromna stradanja Palestinaca?

“Mislim da treba pažljivo promatrati ovaj vremenski protok i koliko se dugo najavljuje taj kopneni upad. Tu se misli na SAD koje uspjevaju kontrolirati Izrael i ovu operaciju jer bi značilo veći broj žrtava nego u ovom trenutku. Kada bi se to dogodilo govorili bi o desecima hiljada mrtvih. Ulazak izraelskih vojnika i te žrtve prognoziraju i oni sami. Zato je bila prisilna evakuacija stanovnika iz sjevera u južni dio Pojasa Gaze”, kaže.

N1

Paralelno se nastavlja i sa intenzivnim zračnim napadima, prema tvrdnjama Palestinaca do sada je stradalo 6,5 hiljada ljudi. Na području Gaze masovno stradaju djeca? Kako objasniti ovakvu tragediju na očigled čitavog svijeta?

“Prije svega u ovome trenutku objašnjene svega treba tražiti u diplomatskoj komunikaciji. Izrael je dobrim dijelom zadominirao u komunikaciji. On i dalje ostaje tragična žrtva Hamasovog napada. Narativ se zapadnih državnika ipak mijenja. Biden je bio prvi koji je govorio da treba paziti na civile, sada imate i Macrona koji isto tako počinje otvarati tu temu. Vrijeme prolazi i mnogi su mislili da je kopnena invazija pitanja dana, sada se to razvlači. Najveća tragedija je da je stanje u Pojasu Gaze katastrofalno. Ostali su bez struje, vode i lijekova. Počeo je reagirati UN i to za Izrael neprihvatljivo. Očekivao sam od UN-a ovakvu retoriku. Poznajući čitavu povijest ovog sukoba i stanja u Izraelu i Palestini, ništa od ovoga nije iznenađujuće, ali jesu razmjere Hamasovog napada na Izrael. Ugled njihovih službi je u pitanju jer su ranije dobijali informacije za napad. Hamas na neki način nije imao izbora. Njihov status se mogao promijeniti da je došlo do normalizacije odnosa Saudijske Arabije i Izraela i niihov staus bi bio upitan i njihovog pomagača Irana”, objašnjava.

Na sjednici Vijeća sigurnosti, najveće sile, poput Rusije, Kine i SAD, međusobno blokiraju rezolucije koje bi trebale pozvati na mir. Da li ima naznaka da ga može biti?

“Najgore od svega je normalizacija odnosa Izraela i Saudijske Arabije koje bi dovele do tektonskih poremećaja, ali i mogućnost rješenja koje ne bi svima bilo po volji, a to su dvije države. To u ovom trenutku ne treba tražiti u UN-u, nikakvo rješenje ili slaganje velikih sila. Vidjeli smo da je delegacija Hamasa primljena u Moskvi što u Izrealu ne gledaju blagonaklono. Realnost trebamo prihvatiti i suočit se sa činjenicom da svijet nije unison oko bilo koje krize, a posebno na Bliskom Istoku”, kaže Avdagić.

Širenje sukoba u regionu

Od samog početkanapada  Hamasa i onoga što je uslijedilo, i dalje, kaže Avdagić, ne vidim mogućnost širenja sukoba iako se sve odvija po crvenoj tankoj liniji da dođe do sukoba.

“Ukoliko Iran bude sudjelovao u napada na američke vojnike, doživjet će silovit udarac. Iz povijesti američkih reakcija prema nekim zemljama kao prema Siriji, to neće bit nimalo nježan udarac.”

Kaže kako ovakvo stanje u Gazi i rat koji se vodi odgovara najviše Rusiji.

“Vjerujem da su u Moskvi apludirali za ovo što se događa, jer je fukus svjetskih medija maknut sa Ukrajine i događaju se bizarni momenti gdje Moskva poziva na mir, a gdje u istom momentu vodi krvavi rat u Ukrajini”, kazao je.

Više čitajte u našem blogu UŽIVO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!