Gergerlioglu za N1: Erdoganova partija ne želi narušiti dobre odnose sa Srbijom

Vijesti 13. jul 202317:38 1 komentar
Facebook, Ömer Faruk Gergerlioğlu

Nakon što je turski parlament odbacio, voljom vladajućeg saveza, prijedlog zakonskog definisanja koji bi podrazumijevao i proglašenje 11. jula Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, za N1 je dao svoj komentar Ömer Faruk Gergerlioğlu, zastupnik u Skupštini Turske.

Gergerlioğlu smatra da je vladajuća AKP prijedlog odbila kako ne bi narušila svoje odnose sa Srbijom, iako bi usvajanjem predloženog rješenja pitanje odnosa prema genocidu u Srebrenici bilo podignuto na viši nivo kao član zakona koji podrazumijeva uspostavljanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

“To je bio vrlo ozbiljan prijedlog koji bi dan sjećanja na genocid u Srebrenici ozakonio i vrlo vjerovatno su ga odbili smatrajući da bi to uznemirilo Srbiju”, rekao je za N1 Gergerlioğlu.

On naglašava da je AK partija vladajuća u Turskoj te je uspostavila savez sa drugim strankama kao što je MHP

“U vanjskoj politici se realizira ono što oni žele, ionako u našoj zemlji vlada režim jednog čovjeka, pa nema smisla ni postojanje parlamentaraca AKP-a jer jedan čovjek odlučuje o svemu a oni samo to podržavaju glasanjem. I kada su glasali protiv našeg prijedloga oni se nisu vodili svojom savješću i logikom već su glasali samo zato što im je tako naređeno. I mi to svi znamo da se ovdje radi o Erdoganovoj odluci. Ovo je zapravo refleksija njegove vanjske politike”, rekao je za N1 Ömer Faruk Gergerlioğlu, zastupnik u Skupštini Turske.

“Kada je u pitanju genocid u Srebrenici, u Turskoj postoji osuđivački stav o tome te iako ga javno osuđuju kada se treba glasati da to uđe u zakon i postane nacionalni dan sjećanja na genocid onda glasaju protiv što je odraz vanjske politike. Pošto su trenutno politički odnosi sa Srbijom veoma dobri, pretpostavljam da on želi upravljati brodom tako da ne povrijedi ni jednu stranu”, rekao je u svom komentaru za N1 turski opozicioni političar.

Podsjetimo, vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP) i njezin koalicijski partner Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog glavne opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP) da se masakr u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, javlja BIRN. Dan kasnije, Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini zlonamjernim je ocijenila vijesti u medijima objavljenim uz naslov kako je “Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici”.

U demantu Ambasade Turske nigdje se ne navodi da se odbacivanje Prijedloga zakona nije desilo već se navodi da je prethodno usvojena deklaracija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare