Glasanje u Tuzli kasnilo na jednom biračkom mjestu zbog problema sa skenerom: Tuzlaci se ne nadaju promjeni, ali traže konkretne stvari od vlasti

Vijesti 06. okt 202416:45 0 komentara
N1

U Tuzlanskom kantonu otvoreno je ukupno 650 biračkih mjesta koja osiguravaju policijski službenici Uprave policije MUP-a TK. Na 11 biračkih mjesta evidentirana su kašnjenja iz tehničkih razloga: na području Srebrenika 1 biračko mjesto, Banovići – 1, Lukavac -3, Kladanj- 3, Gradačac- 3. U Tuzli je na jednom biračkom mjestu u školi kasnilo zbog skenera koji nije ispravno radio.

Mirsad Jaranović, predsjednik biračkog mjesta u školi u Tuzli kazao je za N1 kako su pokušali uraditi sve da ga osposobe.

“Kada smo trebali počeo je vraćati glasačke listiće od gradskih skupština, nismo mogli ništa uraditi iako su tu bila stručna lica. Skener je zaustavljen, sutpilo se u kontakt s Gradskom izbornom komisijom koja je stupila u kontkat sa CIK-om. Glasanje je kasnilo sat vremena i produžit će se isto toliko. Skeneri su usporili prices glasanja jer se svaki listić skenir i čeka se izvještaj da je listić skeniran i da je prošao u kutiju. Traje po minut-dva, nekada ga i vrati. Ima malo uhodavanja, ali sada sve protiče bez većih problema”, rekao je Jaranović za N1.

Kazao je i kako su biračima objasnili da je riječ o pilot projektu, odnosno nečemu novom i za odbor i za glasače te da je potrebno utvrditi anomalije kako ne bi imali problema na općim izborima koji će biti opsežniji.

“Ako bude ovako, imat ćemo daleko veće probleme jer ima više nivoa. Dosta onih koji su se prijavili za bričake odbore su odustali jer su se prepali.”, dodao je.

Tuzlaci ističu kako dosta toga treba promijeniti u gradu, ali nisu optimistični.

“Ne očekujem ništa novo. Neće svijet ni da glasa, koga god sam pitao rekao je da neće i da nemaju za koga glasati”, rekao je jedan Tuzlak.

Drugi kaže da ljudi nisu toliko zainteresovani.

Penzioner iz Tuzle ističe kako im je najskuplja karta, da nemaju nikakvu pomoć, a da su im obećavali kule i gradove.

“Obećavali su kule i gradove, dobili su glasove i kad su prođu izbori dignu ruke od naroda”, naveo je.

Mlađi se nadaju da će građani izaći na izbore, ali i traže konkretne stvari od budućih vijećnika.

“Očekujme da se riješe različita komunalna pitanja. Sve više građana dolazi u Tuzlu i kupuje stan. Treba se poboljšati civilna infrastruktura, da se vijećnici založe za kvalitetniji urbani život”, kazao je mladi Tuzlak.

Sve informacije o izbornom danu pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!