Glasnogovornica MUP-a KS o pucnjavi: Maloljetnik je priveden, policija pronašla oružje u njegovoj kući

Vijesti 24. okt 202414:22 0 komentara
N1

Nakon pucnjave koja se desila jutros ispred zgrade Srednje metalske škole u Sarajevu u kojoj je ranjen jedan učenik održana je konferencija za novinare na kojoj se obratila Mersiha Novalić, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Podsjetila je da je jutros u 8:00 sati obolje škole obavijestilo policiju da se u dvorištu škole dogodio incident u kojem je povrijeđen učenik.

“Izlaskom na teren policijski službenici su utvrdili da je jedan učenik zadobio povrede”, rekla je Novalić.

Dodala je da je identifikovan učenik koji je upotrijebio vatreno oružje.

“Policijski službenici su pretresli stambeni objekat koji maloljetnik koristi i pronađeno je oružje koje za koje se sumnja da je korišteno u izvršenju ovog krivičnog djela. Maloljetnik je uhapšen i trenutno se nalazi na kriminalističkoj obradi o čijem statusu će odlučivati nadležni tužilac. Tužilac koji je rukovodio ovim slučajem je ovo okarakterisao kao krivično djelo izazivanje opće opasnosti i laka tjelesna povreda”, dodala je Novalić.

Govoreći o mjerama prevencije vršnjačkog nasilja, Novalić je kazala da je MUP KS jedna od karika u lancu koja se bavi prevencijom.

Prošle godine je održano više od 500 radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, ali je, dodaje, potrebno da se i ostale institucije uključe.

“Možemo da govorimo i o fenomenu koji je kuluminirao o postavljanju eksplozivnih naprava. Devet osoba je lišeno slobode, osam je maloljetno. Svi su učenici srednjih škola sa područja KS”, navela je.

Dodala je da činjenica da je devet osoba privedeno i da je za šest određena mjera smještaja za maloljetnike ne sprečava druge učenike da i danas čine ta ista krivična djela jer i danas stižu dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u škole.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!