Glasnogovornik UNICEF-a za N1 o situaciji u Gazi: Ovo je kriza humanosti, veliki broj ubijene djece

Vijesti 10. nov 202311:17 0 komentara

Gost "Novog dana" bio je Toby Fricker, glasnogovornik UNICEF-a, koji donosi najnovije informacije o stanju i stradanju civila u Pojasu Gaze, među kojima je visok procenat djece. Koliko UNICEF može učiniti da dođe do primirja i zaustavljanja krvoprolića, sa kakvim problemima se suočavaju UN radnici prilikom dostavljanja humanitarne pomoći, koliko su teške psihološke traume djece pitanja su na koja je odgovorio predstavnik UNICEF-a koji se javlja iz Jordana.

Odmah na samom početku razgovora kazao je kako je trenutna situacija užasna te istaknuo broj povrijeđene i ubijene djece u Pojasu Gaze.

“Trenutna situacija je užasna za djecu širom Pojasa Gaze. Svakodnevno vidimo da su brojevi ubijene i povrijeđene djece katastrofalni. Više od 400 djece ubijeno i povrijeđeno svakog dana. To je užasno. Svi pozivaju na humanitarni prekid vatre. Također, sve više smo zabrinuti za dobrobit djece koja su raseljena i žive u vrlo gusto naseljenim skloništima. Pristup vodi, hrani i osnovnim potrepštinama je ograničen”, kazao je Fricker.

Hitno puštanje

Fricker je za N1 kazao da je broj žrtava sada već preko 4.300 ubijene djece.

“Broj žrtava sada je već preko 4.300 ubijeno djece. Hiljade djece je povrijeđeno. Čuli smo da izvještaj pokazuje da oko 1.200 djece se smatra nestalim i potencijalno se nalazi ispod srušenih zgrada. Čuli smo izvještaje da djeca koja su oteta da se još uvijek nalaze u Pojasu Gaze. Pozivamo na njihovo hitno puštanje. Trebaju da se spase dječiji živote dok se neprijateljstva nastavljaju u velikim razmjerima. Brojevi ubijene i povrijeđene djece su katastrofalni. Pozivamo sukobljene strane da zaštite djecu.  Prema zakonima ratovanja potrebno je zaštiti djecu”, istaknuo je.

Fricker je u Novom danu objasnio i sa kojim organizacijama UNICEF radi.

“Radimo sa Ujedinjenim nacijama. Radimo i sa civilnim društvom kako bi dostavili potrebne zalihe. Kada uđemo u Pojas Gaze moramo ih brzo distribuirati. Radimo sa nizom partnera kako bi to omogućili što brže. Izazov je da se dostavi više zaliha, trenutno to nije ni blizu broju koji je potreban. UNICEF i Ujedinjene nacije imaju svoje sisteme za kordinaciju pomoći. Čim uđe u Pojas Gaze raspoređujemo u skloništa i bolnice, tamo gdje je najpotrebnije. Prije jedan dan Ujedinjene nacije su dostavile na Sjever Gaze pomoć, bolnicama koje su pogođene. Radimo sa partnerima da se pomoć dostavi što prije, ali treba nam još pomoći”, istaknuo je.

Potom je dodao:

“Radimo sve što možemo da bi se osiguralo hitno humanitrano primirje. Nastavljamo se zalagati kod strana da poštuju međunarodno humanitarno pravo. Nastavljamo sve kako bi bolje zaštitili djecu i civile od užasa”.

Psihološka podrška

Također, govorio je i o psihološkom utjecaju na djecu i civile u Gazi.

“Psihološki utjecaj na djecu i civile u Gazi je ogroman i uzima ogroman danak. Čuli smo izvještaj o djeci koja se samopovrijeđuju. Oni žive sa velikim stepenom anksioznosti. Neki su nam pričali o strahu koji svakodnevno proživljavaju. Jedan kolega nam je pričao o 12-godišnjem dječaku o kojem pokušava da se pobrine. Sanja o tome da se izvuku iz ove situacije. Također, oko 500. hiljade djece je trebalo podršku za mentalno zdravlje i prije svega ovog”, kazao je.

No, kako kaže skoro svako dijete će trebati psihološku podršku kada se rat završi.

“UNICEF podržava djecu u pojasu Gazu i na Zapadnoj obali, pružamo im psihološku podršku već godinama. U skloništima smo imali rekreativne aktivnosti, bar na sat vremena da zaborave užase. Bit će potrebno da se to masovno proširi kada uslovi dozvole. Skoro svako dijete će trebati psihološko podršku kada se neprijateljstva završe. Pozivamo na prekid. Moramo podržati djeca i njihov napredak dalje kada se neprijateljstva završe. Veoma smo zabrinuti za djecu koja su u bolnici, pa čak i djeca koja su u bolnici jer su bolesna. Djeca koja se ne mogu pomjerati, jer pomjeranje bila bi smrtna presuda za njih. Moramo zaštiti svako dijete gdje god se ono nalazilo. Ključno je da djeca dobiju zaštitu koja im je potrebna”, kazao je Fricker.

“Ne postoji sigurno mjesto”

Pojasnio je kako su životi djece u Gazi bili teški i prije eskalacije.

“Zalažemo se za hitni humanitarni prekid vatre. To mora biti odmah. Djeci je bila potrebna pomoć i prije 7. oktobra. Životi su bili teški prije eskalacije. Djeca su bila izložena redovnoj eskalaciji već godinama. I samo to utječe na djecu, kada žive pod strahom, anksioznošću. Tu su i problemi bolnica koji pokušavaju doći do medicinske opreme. Oko polovina stanovništva je živjela u siromaštvu. Ovo što sada vidimo imat će još veći utjecaj na dobrobit djece. Situacija neprestano evoluira na terenu. Moramo biti agilni, prilagođavati se tamo gdje postoje potrebe djece. To znači da imamo spremne zalihe da ih možemo brzo prebacivati u podrčja gdje je najpotrebnije. Ne postoji sigurno mjesto za civile i djecu. Prije nekoliko dana UN je uspio ući u bolnicu na Sjeveru Gaze. Ključno je da se nastavimo prilagođavati. UNICEF je radio u Pojasu Gaze godinama. Imamo zaposlenike koji još uvijek tamo i čine sve da dostave pomoć gdje je to moguće. Istovremeno pokušavaju zaštiti svoju djecu i porodice. Cijeli sistem čini sve što može, zajedno sa civilnim društvom. Taj rad evoluira i zalažemo se za veće količine pomoći. Nastavit ćemo to sa našim partnerima i da pokušamo spasiti živote”, kazao je.

Na kraju razgovora za Novi dan kazao je kako obje strane sukoba mogu zaustaviti trenutnu situaciju.

“Generalni sekretar UN-a radi sa svim stranama. UNICEF se zalaže za prekid vatre i da se ubistva završe. UN je imao najveći broj ubijenih zaposlenika. To nam pokazuje koliko je teško živjeti u pojasu Gaze. Što je dosta, dosta je. UNICEF i UN čine sve što mogu da osiguraju pomoć koja će spasiti živote djece i civila u Pojasu Gaze. Nastavljamo govoriti i zaštiti djece. Trenutno ne dostavljamo dovoljno pomoći, zalažemo se za ulazak što većeg broja pomoći. Mislim da jeste ovo kriza humanosti kada vidimo brojeve ubijene djece, izvještaje o povrijeđenim civilima i djeci. Razmjere su užasne. Sve nas je to potreslo. Potrebno je da se svi ujedinimo i da pokušamo utjecati na ovu situaciju. Što je bilo dosta, dosta je. Civili i djeca se moraju odmah pustiti. Moramo odmah pružiti bolje uslove djece koji su raseljeni iz svojih domova”, zaključio je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!