Glavni mostarski imam: Tabla nije nikoga provocirala, zauzimala je pola kvadratnog metra

Vijesti 25. feb 202416:29 0 komentara
N1

"Tabla je postavljena da bi se informisala šira javnost i da se nije odustalo od lokaliteta harema i prava koje historijski, kulturalno i na svaki drugi način sljeduje nas muslimane i Bošnjake u Mostaru", poručio je Dino ef. Maksumić, za N1. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar ovim riječima se osvrnuo na rušenje i uništavanje ploče kojom se najavljuje gradnja Interkulturnog centra 'Mevlana', a koja je osvanula u subotu ujutro.

Tabla je bila postavljena na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta – no ona nije bila tu da podiže tenzije i nekoga provocira, naglašava Maksumić, dodajući da je zauzimala svega pola kvadratnog metra.

Oborena i išarana tabla centra “Mevlana” u Mostaru (FOTO + VIDEO)

Poručuje da će sada uslijediti redovna procedura predavanja zahtjeva za urbanističku saglasnost za izgradnju glavnog projekta, koji je već ranije prezentovan kao idejni projekat.

“Međutim, nemamo dobar osjećaj zbog iskustva gdje naših skoro 18 zahtjeva stoji na čekanju, neriješeno i bez odgovora. Ali, ispoštovat ćemo zakonski predviđenu proceduru, kao i do sada, pa vidjet ćemo šta će gradske vlasti odgovoriti”, poručio je Maksumić.

Ponovio je kako imaju mnogobrojne dokaze da je na tom mjestu bio Lakišića harem.

“Sve njih smo sakupili i izdali u grandioznom izdanju koje je prezentovano skoro, knjiga je dostupna i za kupiti, i za pozajmiti. Ko želi biti imalo iskren i objektivan – na osnovu njihovog iščitavanja lako će zaključiti da to predstavlja vakuf, a titular vakufa je Islamska zajednica”, ponovio je.

Poručuje da je trenutno dešavanje zapravo političko pitanje, te da se “na ratnu liniju razgraničenja želi staviti nevidljivi Berlinski zid, koliko god to zvučalo teško.”

Dodaje da je Medžlis Islamske zajednice protiv podjela, a kao dokaz tome napominje i na preinačenje i promjene prvobitnog projekta od Islamskog kulturnog centra do Interkulturnog centra ‘Mevlana’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!