Glavni tužilac najavio: Stižu optužnice za slučajeve otkrivene preko Sky-a

Vijesti 27. okt 202218:57 1 komentar
Screenshot

Šta građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati u narednom periodu kada je borba sa visokim kriminalom i korupcijom u pitanju? Mogu li očekivati više otvorenosti i transparentnosti? Zašto na slučajevima još uvijek rade osobe sa američke crne liste ili pak one čija se imena spominju u Sky aplikaciji? Odgovore smo dobili od prvog čovjeka bh. pravosuđa - Milanka Kajganića.

Nakon što je godinu dana obavljao funkciju vršioca dužnosti glavnog državnog tužitelja Tuzilastva BiH, prošle sedmice kao jedini preostali kandidat izabran je za glavnog tužitelja, jednu od najvažnijih pozicija u državi. Milanko Kajganić je u intervjuu za N1 otkrio planove za nastavak svoga rada. Prvo pitanje nam je bilo – da li građani mogu očekivati veću transparentnost, s obzirom na kritično nisko povjerenje u pravosuđe.

“Razumijem ulogu Tužilaštva u BiH. Moramo biti transparentni onoliko koliko je to moguće. Ipak, javnost ne treba da očekuje puno po pitanju transparentnosti, jer Tužilaštvo provodi istrage koje su tajne. Bićemo otvoreni koliko je to moguće, poduzet ću korake potrebne ka otvaranju ka javnosti”, obećao je.

Kaže – dobio je značajno povjerenje za vršenje funkcije, a što se tiče njegovih prethodnika koji su neslavno završili, kaže da su ga naučili mnogo – ponajviše to kako ne treba postupati.

“Razmišljam samo o poslu. Ako Savjet ne bude smatrao da radim dobro, neka poduzmu korake da nađu nekog boljeg”, rekao je, dodajući kako mu ne stvara opterećenje sudbina njegovih prethodnika.

Na upit o tome koliko je u prethodnom periodu podignutih optužnica za visoki kriminal i korupciju – kaže da se Tužilaštvo neće opterećavati statistikom kako bi brojčano prikazali svoj rad efikasnim.

Radit će, dodaje, ono najsloženije.

“Podigli smo značajan broj optužnica iz predmeta ratnih zločina – njih sedam. Što se tiče kriminala i korupcije – mislim da je javnost upoznata sa svime – u posljednih godinu dana lišili smo slobode 12 lica iz policijskih agencija. Veoma brzo ćemo dobiti prve optužnice koje se tiču organizovanih kriminalnih grupa koje su otkrivene putem Sky aplikacije. To su složeni predmeti u kojima je do sada više desetina lica lišeno slobode, čak smo nekoliko puta ispunili kapacitete državnog zatvora u Vojkovićima. Problem nam je što nismo članovi međunarodnih institucija koje bi nam omogućile brži dotok međunarodne pravne pomoći”, govori, misleći na EUROPOL i EUROJUST.

Prve optužnice po ovom pitanju obećava u narednom mjesecu, a s tim povezuje i ubistvo prijedorskog policajca Radenka Bašića.

Problem po ovom pitanju, osim članstva u međunarodnim tijelima, čini i činjenica da policijske agencije, a sa kojima je saradnja nužna, u svojim redovima imaju i policijske službenike koji rade direktno sa organizovanim kriminalnim grupama. Obećava – i to će mu biti u fokusu, kako bi se pravosuđe načinilo potpuno efikasnim.

Kada je u pitanju Tužilaštvo BiH, navodi kako neće dopustiti bilo kakav politički uticaj u bilo kom predmetu iz njegove nadležnosti.

Ipak, treba podsjetiti i na to da u njihovim redovima i dalje ostaju oni koji završe na američkim crnim listama, ili čija se imena pak spominju u aplikaciji Sky.

Kajganić odgovara – takva pitanja nisu u njegovoj nadležnosti.

“Tamo gdje postoji sumnja u postupanju tužioca, ja ću napraviti preraspodjelu”, obećaje, a kao primjer navodi Gordanu Tadić koju je iz Odjela za terorizam premjestio u Odjel za ratne zločine.

Automatska dodjela predmeta se sada u potpunosti praktikuje, uvjerava nas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare