Glumci Kamernog teatra pročitali potresna svjedočanstva: “Negdje u svijetu se djeca igraju, ovdje ih gledaju ako tijela bez duše…” (VIDEO)

Vijesti 29. nov 202314:41 1 komentar
N1

Dvadeset i deveti novembar obilježava se kao Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom. Brojni glumci iz Bosne i Hercegovine danas čitaju monologe iz Gaze. Akciji su se pridružili glumci Kamernog teatra 55 koji su čitali potresna svjedočanstva stanovnika Gaze.

Glumica Maja Izetbegović pročitala je monolog iz Gaze, Ashrafa Al Soussi-a:

“Hej ti što stojiš tamo, je li išta bombardovano pored tvoje kuće? Hej sestro što sjediš tu na toj stolici, da li je tvoj vrt napadnut? Hej lijepa djevojko s kraja ulice, da li te granata odbacila s mjesta? (…) Čemu žurba, uskoro ćemo svi biti napadnuti (…) Iskreno, nisam još raznesen…”

Glumac Amar Selimović čitao je monolog iz Gaze, Anasa Abu Eitah-a:

“Kao dječak sam sanjao da budem poznati fudbaler, vjerovao sam da ću ostvariti svoje snove. Danas je miliona prepreka na mom putu. (…) Sigurnost, nada i budućnost su samo riječi u gradu koji ubija i najmanji mogući san. Bio sam golman, a moj drug Muhamed je govorio ‘zabit ću ti gol’. Odbranio bih svaki njegov gol. 7. januara 2009. bio je rat, sjedio sam pored vrata naše kuće. Bilo je maglovito. Neko je došao i rekao da je moj drug Muhamed ubijen…”

Dina Mušanović čitala je monolog Yasmine Abu Amr.

“Znam da ću umrijeti. Smrt je prirodna stvar. Smrt je neizbježna, ali ne želim da cijela moja porodica umre i da ostane živa. Ne želim da izgubim sve udove, a da ostanem živa. Ne želim da mi kuća bude srušena, a ja da završim na ulici i dalje budem živa. Kako su naši snovi jednostavno tokom rata.”

Gordana Boban, pročitala je monolog djevojke 1996. godište iz Gaze.

“Naša budućnost u Gazi je neizvjesna i nepoznata poput uspavanog vulkana koji bi svakog časa mogao eruptirati… Čujem da se u drugim zemljama djetinjstvo smatra svetinjom i da djeca žive lišena svih problema i strah dok su djeca Gaze zaboravljena(…) Društvo ih ne tretira kao djecu… Većina ljudi se prema njima odnosi kao tijelima bez duše…”

Monologe su čitali i glumci festivala MESS. Videa pogledajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare