Godinama je bio na čelu dvije policijske agencije u BiH, a sada je bjegunac: Za šta se sve tereti Galić?

Vijesti 10. jul 202421:01 5 komentara
FENA

Još jedan u nizu visoko pozicioniranih službenika policijskih agencija nedostupan je bh. pravosuđu. Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu i nekadašnji direktor Granične policije BiH, predvodnik je ažurirane liste državljana Bosne i Hercegovine koji su iskoristili benefit dvojnog državljanstva. Ovu negativnu praksu omogućila je politika.

Dešifrovanje Sky konverzacije ponovo reže grane na kojima sjede najviši funkcioneri državnih policijskih agencija. Ovoga puta, istraga Tužilaštva BiH usmjerena je, između ostalih, na zamjenika direktora SIPA-e, Zorana Galića. Na teret mu se stavljaju krivična djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obnašao dužnost direktora Granične policije BiH.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, dana 08.07.2024. godine, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine, te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

Galić je samo jedan u nizu onih koji su utočište potražili u susjednoj Hrvatskoj i to, zahvaljujući, dvojnom državljanstvu koje ovakve pogodnosti i dozvoljava.

Ali, i zahvaljujući osobi iz jedne od navedenih institucija, koja je Galiću prenijela informacije o istrazi. Javnost ga se sjeća i kao čelnika Kantonalne policije 2009., u vrijeme ubistva Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo, čije ubistvo do danas nije rasvijetljeno.

Opširnije u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare