Godišnjica “Dnevnog avaza”: Prije 28 godina odštampan prvi primjerak

Vijesti 02. okt 202317:29 0 komentara
Dnevni avaz

Redakcija Dnevnog avaza obilježava 28. godišnjicu printanja prvog broja.

Te 1995. godine na današnji datum odštampan je prvi broj dnevnog lista „Dnevni avaz“ u Sarajevu, gradu koji je najduže bio pod opsadom u modernoj historiji.

Dnevni avaz

Primjerci prvog „Avaza“, utemeljitelja Fahrudina Radončića, izašli su iz štamparije koja je bila smještena u podrumu zgrade i višestruko granatirana.

„Mir uz mnogo uvjeta“, glavni je naslov „Avaza“ od 2. oktobra 1995. godine, intervju uz fotografiju rahmetli predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Dnevni avaz

Izdanje „Dnevnog avaza“ na engleskom jeziku „Avaz Weekly“ izašao je 1997. godine, a radi se o prvom takvom izdanju u poslijeratnoj BiH. A u sklopu tog izdanja objavljivan je i podlistak jednog od najutjecajnijih dnevnika na svijetu, uglednog američkog „New York Timesa“.

“Već 28 godina naši novinari i urednici uspijevaju odoljeti raznoraznim pokušajima opstrukcija i pritisaka, stavljajući bosanskohercegovačkog čovjeka u fokus. A mi se danas ponosno prisjećamo svega što smo uradili, uz spominjanje velikih doajena novinarstva koji su bili članovi naše redakcije”, navode iz Dnevnog avaza.

Redakcija N1 čestita kolegama na 28-godišnjem uspješnom radu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!