Godišnjica stradanja u Grabovici: Bol, ali ni nada za pravdom ne prestaju

Vijesti 09. sep 202119:06 1 komentar

Polaganjem vijenaca, te služenjem svete mise obilježena je 28. godišnjica stradanja Hrvata u mjestu Grabovica kod Mostara. Najmlađa žrtva zločina kojeg su počinili pripadnici Armije RBiH imala je četiri godine. Još uvijek se traga za tijelima 17 stradalih, a porodice žrtava traže informaciju o tome gdje se nalaze tijela njihovih najmilijih, kao i privođenje odgovornih pred lice pravde. Evocirajući uspomene, poručuju, bol je ista kao i prije 28 godina.

Tomislav Drežnjak ispred obnovljene kuće u Grabovici oživljava uspomene na život prije rata, kada je cijela porodica bila na okupu. Danas je tu bez majke, oca i sestre. U noći s 8. na 9. septembra ubili su ih pripadnici Armije RBiH. Za razliku od većine njegovih komšija koji još tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, Tomislav je članove svoje porodice ukopao, iako ne kompletna tijela.

“To je bilo nešto sasvim malo kostiju. Nismo sve pronašli. Kad god dođem ovdje vrate mi se sjećanja kako je bio lijep život s roditeljima, komšijama, sve su to dragi ljudi bili”, ispričao nam je Tomislav Drežnjak.

Najmlađa žrtva imala četiri godine

Najmlađa žrtva imala je četiri, a najstarija 87 godina. Porodice žrtava i danas tragaju za tijelima za koja ne znaju da li su pokopana ili bačena u Neretvu.

POVEZANA VIJEST

Za posmrtnim ostacima članova svoje porodice, traga i Ante Marić. Pretpostavlja da se nalaze u rijeci Neretvi te stoga se sve manje nada da će ih jednog dana pronaći. Razočaran je radom pravosuđa koji je po ovom pitanju, kako kaže, vrlo spor jer je osuđeno svega nekoliko izvršitelja.

“I nalogodavci i izvršitelji, sve se zna. Za dvije porodice njih pet je osuđeno, a šta je sa ostalim?”, upitao je Ante Marić.

Apel institucijama da pomognu

Prošlo je 28 dugih godina bez pravde, bez pravednog odgovora države u procesuiranju i kažnjavanju odgovornih, kaže Josip Drežnjak kojem su ubijeni roditelji i sestra.

“Ja bih sve dobre ljude zamolio, pomozite nam, institucije pomozite nam. Dajte ove nove dokaze koji su ustupljeni Tužilaštvu, skupimo hrabrosti jer ne smije u ovoj državi biti nedodirljivih, Ovo je 28 godišnjica, a kao da je prva”, apelovao je Josip Drežnjak, predsjednik Udruženja hrvatskih stradalnika “Grabovica 93”.

“Odgovorni moraju stati pred lice pravde”

Vijenac kod spomenika žrtava položio je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, poručujući da svi odgovorni i za ovaj, ali i druge zločine moraju stati pred lice pravde.

“Upravo se na primjeru ovoga zločina pokazala paradigma odnosa vlasti prema hrvatskim žrtvama u BiH, čiji preživjeli potomci i dalje šalju apele tražeći istragu i utvrđivanje konačne odgovornosti. Zločin u Grabovici, iako je potresao domaću, ali svjetsku javnost, nikada nije dovoljno prepoznat u okvirima BiH, a o tomu svjedoči upravo i način tretiranja”, dodao je Čović.

Pred domaćim sudovima u BiH za ovaj zločin odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH za pojedinačna ubistva. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare