Goldstone: Osuđeni ratni zločinac ostaje to do kraja života

Vijesti 31. maj 202321:37 2 komentara

Jedan od inicijatora da se formira Međunarodni krivični sud u Hagu Richard Goldstone, rekao je u Pressingu da nema ništa od revizije presude BiH protiv Srbije u dokazivanju agresije na RBiH i da su presuđeni ratni zločinci koji odsluže zatvorske kazne i dalje ratni zločinci do kraja života.

Srbija je oslobođena krivice za genocid u Srebrenici, ali je u procesu koji je BiH vodila pred Međunarodnim sudom pravde presuđena za nesprečavanje genocida. Na pitanje da li nakon danjašnje pravosnažne presude bivšim šefovima DB-a Srbije za ratne zločine BiH može pokrenuti reviziju presude, Goldstone kaže:

“Rok za reviziju presude je prošao, a on je deset godina. Mislim da je ovo kraj puta što se tiče međunarodnih krivičnih procesa što se tiče rata u bivšoj Jugoslaviji i od toga nema ništa”, rekao je.

Pročitajte više

“Ratni zločinac to ostaje do kraja života”

Današnji političari iz BiH i Hrvatske i dalje veličaju ratne zločince kakav je Dario Kordić iako su čenici paradržave Herceg-Bosne presuđeni ua UZP. Goldston kaže da se ta praksa mora promijeniti jer ratni zločinac i nakon zatvorske kazne ostaje ratni zločinac.

 “Ako je neko osuđen i utvrđeno da je ratni zločinac to ostaje do kraja života. Da li će biti prihvaćen u društvu, na to odgovaraju žrtve. Na kraju odslužene kazne, ako su se zaista pokajali, te da li su tražili oprost od žrtava, to su relevantna pitanja za žrtve. Teoretski imaju tu priliku, ali ako dalje poriču zločine io kažu da su nevini i pogrešno osuđeni, nije prihvatljivo. Ako nisu tražili oprost , onda ne mogu očekivati da će biti prihvaćeni u društvu u kojem žive te žrtve i tu nema diskusije”, kaže.

Prvi glavni tužilac Haškog tribunala u Pressingu: Presude su potvrda agresije

Kaže kako su nalogodavci genocida i ratnih zločina presuđeni i da istu sudbinu trebaju dijeliti i izvršioci zločina. Ipak, to je sada proces koji moraju voditi domaći sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

“Jako je važno da domaći sudovi i dalje provode istrage i procese i osuđuju ljude koji su izvršavali zločine”, zaključuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad