Golić: Nije ugrožen interes niti jednog naroda, sud će dati konačnu odluku

Vijesti 24. jan 202313:29 0 komentara
N1

Vijeće naroda Republike Srpske je na sjednici razmatralo odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa koje je pokrenuo Klub Bošnjaka, a ticao se Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je krajem prošle godine usvojila Narodna skupština RS.

Odluka nije dobila potrebnu većinu i odbijena je, te se upućuje na zajedničku komisiju tog tijela i NSRS, a konačnu odluku će donjeti Ustavi sud RS.

“Nije ugrožen interes niti jednog naroda koji živi na teritoriji RS-a. Sud će dati konačnu odluku”, kazala je Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a .

Višković: Zakon o imovini Republike Srpske stupa na snagu i biti će sprovođen

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS je početkom januara donio odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa u pogledu zakona koji je donijela NSRS u vezi s nepokretnom imovinom.

Delegat u tom klubu Adil Osmanović je tada izjavio da je od osam delegata, pet Bošnjaka iz probosanskih stranaka glasalo “za”, a tri delegata iz SNSD-a su bili protiv, što nije bilo dovoljno da se ospori ta odluka.

Kazo je da je njihov stav usaglašen sa Odlukom Ustavnog suda BiH da je titular državne imovine jedino država Bosna i Hercegovina i da ne vide nijedan razlog zašto se ponovo NSRS upustila u tu proceduru, da ponovo donosi takav zakon kojeg je Ustavni sud prošle godine proglasio nevažećim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!