Golob čestitao BiH: EU ponovo postaje vodeći politički akter u regiji

Vijesti 15. dec 202219:08 0 komentara
Jure Makovec / AFP (Robert Golob)

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je da je današnji dogovor čelnika zemalja članica EU o dodjeli statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini “jedna od najvažnijih geostrateških i političkih odluka koje je EU donijela u posljednjem periodu”.

Proces proširenja je alat kojeg smo mi u Sloveniji jako svjesni i cijenimo, jer smo relativno nova članica EU. Za nas je proces proširenja značio nadu u bolju budućnost. Zato vjerujemo da današnjom odlukom dajemo nadu i građanima Bosne i Hercegovine, kao što smo prije nekoliko mjeseci dali nadu građanima Ukrajine i Moldavije”, izjavio je Golob.

Podsjetio je da je odluka Evropskog vijeća bazirana se na njegovoj inicijativi iznesenoj na sastanku čelnika u junu ove godine.

Posljednjih mjeseci intenzivno smo radili na postizanju potrebnog konsenzusa među članicama EU, što smo okrunili današnjom odlukom. Veliki je to uspjeh Slovenije. Ujedno je to i uspjeh cijele EU. Države članice jednoglasno su podržale dodjelu statusa kandidata i jednoglasno potvrdile važnost koju EU pridaje budućnosti regije Zapadnog Balkana”, navedeno je u saopćenju iz njegovog kabineta.

Današnjom odlukom pokazali smo da razumijemo izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina i cijeli Zapadni Balkan. Dodjela statusa kandidata prijeko je potreban signal trećim zemljama, čiji se zloćudni utjecaj povećao tijekom godina, da nećemo dopustiti da njihove negativne politike i narativi prevladaju na Zapadnom Balkanu. Ponovno se namećemo kao vodeći politički akter u regiji”, navedeno je.

Ovo je poruka građanima Bosne i Hercegovine da je njihova budućnost u našoj zajedničkoj europskoj kući. Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo zajedno graditi budućnost cijele Europe”, poruka je slovenskog premijera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!