Goraždani gube nadu, a nadležni i dalje obećavaju: Hoće li i kada biti izgrađen tunel Hranjen?

Vijesti 08. aug 202419:26 0 komentara

U septembru 2018. godine svečano je u Goraždu potpisan Sporazum za izgradnju tunela Hranjen. No, svi rokovi su probijeni, kao i finansijski okvir. Procvat koji bi Bosansko-podrinjski kanton doživio izgradnjom tunela, ko zna koliko dugo će još biti na čekanju. Vlasti i dalje obećavaju, dok građani Goražda gube nadu u realizaciju.

Ništa nije kako je planirano. Umjesto tri, o izgradnji tunela priča se već šestu godinu. Na gradilištu radnika nema. Mašine stoje. Građani Goražda od vjerovanja u ovu priču već odustali.

“Na početku smo vjerovali u ovaj projekat, a kako ide vrijeme, čini mi se da je riječ o pranju para”, rekao nam je Zahid Prelo, mještanin Goražda.

Na pitanje N1 da li misli da taj teren ipak nije toliko zahtjevan kako nadležni kažu, Prelo odgovara:

“Ne, ne, to su neki interesi to je najvjerovatnije pranje para. On je bio projektovan na 70 miliona KM, sad je izašao na 250 miliona KM, a nije polovina prokopana”.

U odgovoru koji je federalna delegatkinja, predstavnica Bosansko-podrinjskog kantona Aida Džaferović Obuća dobila od resornog ministarstva, nevjerovatni su podaci. Navodi se kako je od 2018. do danas za izgradnju tunela Hranjen odobreno više od 300 miliona KM. Zašto su onda već izvjesno vrijeme radovi stali?

“U januaru 2024. kako nas je izvijestio na jednoj od sjednica Skupštine premijer Kantona, radovi su u potpunosti obustavljeni, da su radnici povučeni, onda je negdje u četvrtom mjesecu iz Autocesta došlo pismo na adresu BPK gdje ih isti obavještavaju da u potpunosti prekidaju s izvođenjem radova na tunelu Hranjen. Kako sada stvari stoje nadzor nije izabran, ugovor koji je potpisan za izvođača radova ne može krenuti u implementaciju”, istakla je Aida Džaferović Obuća, delegatkinja u PFBiH (SDA).

Mnogi se, ipak, pitaju kako je došlo do enormne razlike u novcu koji je potreban za izgradnju, od 70 miliona KM do više od 300 miliona KM. Iz Vlade BPK svojevremeno su to pojašnjavali razlikom između predviđenih i stvarnih geoloških uslova na terenu. Javnost nepovjerljiva.

“Kako je krenulo, tunel Hranjen će na kraju koštati milijardu maraka jer tako se ovdje prave autoceste. Uđe se na, pod navodnike, neistražen teren i onda se naravno cijene povećavaju ovisno o tome ko se sve ugrađuje u tu cijenu i kakvi se onda troškovi ispostaviti”, mišljenja je novinar Ranko Mavrak.

Vlada Federacije BiH, ipak ne gubi nadu, i najavljuje skori nastavak radova. Novac je osiguran, još samo da se riješe određene smetnje, kaže premijer Nermin Nikšić. Već su imali susret s vladom ovog Kantona.

“Dogovoreno je bilo da oni daju dozvolu za, čini mi se, prenamjenu poljoprivrednog zemljišta. Nemoguće je da Autoceste to plate jer su javna kompanija i ne mogu to uraditi prije nego dobiju rješenje”, tvrdi Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Benefiti izgradnje tunela bili bi višestruki. Utjecali bi pozitivno na razvoj ekonomije i turizma. Put od Sarajeva do Goražda skratio bi se sa dosadašnjih sat i po na 45 minuta. Tačnije, umjesto gotovo 96, vozili bismo tek 56 kilometara. Lokalna zajednica spremna na saradnju, no nadležnost više nemaju.

“Neka ljudi koji su odgovorni za te radove preuzmu odgovornost i kažu građanima naše države, to će biti u tom periodu, ovo su razlozi da do sada nije bilo urađeno. To je jednostavno, normalna jednostavna komunikacija”, smatra Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Sve manje se govori i o zajedničkom projektu brze ceste između Sarajeva i Beograda, upravo preko Goražda. O ovom pitanju su zahladili odnosi s pokroviteljom priče, Turskom, jednako kao što je i nivo odnosa između dijela vlasti u Bosni i Hercegovini i vlasti u Srbiji – daleko od saradnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!