Gorivo je jeftinije i ništa više, Hadžić za N1 otkrio da li će padati cijene

Vijesti 16. maj 202311:59 0 komentara
N1

Dramatičnog pada cijena prehrambenih proizvoda i ostalih usluga neće doći bez obzira što je cijena naftnih derivata znatno jeftinija u Bosni i Hercegovini, rekao je za N1 dekan i predavač na Fakultetu za ekonomiju na Univerzitetu SSST i makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Hadžić kaže da je to je praksa svugdje kada dolazi do rasta cijene goriva da dolazi i do rasta cijena drugih proizvoda i da smo toga smo bili svjedoci.

“Može doći do korekcije cijena ulja i ono je već nešto jeftinije i prihvatjivija je cijena, ali je i dalje veća za razliku od nakon pretkovid vremena i u vrijeme kovida. Cijene usluga su povećane ekstremno, ali i prehrambenih proizvoda, i ne možemo očekivati sniženja pekarskih proizvoda ili usluga frizerskih salona jer smo se već navikli na to”, dodaje.

Kaže da je iluzorno očekivati da veliki trgovački lanci i firme smanje radikalno cijene proizvoda.

“Može doći do malih korekcija i neki da snize cijene. Realno što se može desiti, da ekonomija uspori i dođe do pada potrošnje stanovništva, onda može doći i do pada cijena kako bi se proizvodi prodali. Sjetimo se 2008. kada su cijene pekarskih proizvoda dramatično porasli i nikad nije došlo do pada cijena. Imamo povećanje plata i penzija, ali su one uvećane toliko da potrošači mogu kupiti iste proizvode koje su kupovali ranije po ovim cijenama”, rekao je Hadžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!