Gosti Specijala “Go West” na N1: Ko su i šta su glavni uzroci antizapadne propagande u BiH?

Vijesti 19. jun 202421:25 0 komentara
N1

Gosti N1 Specijala večeras su bili profesorica Azra Hadžiahmetović, sociologinja Zlatiborka Popov Momčinović te politolog, dr. Adis Arapović. Go West, specijal N1 televizije posvećen je tematiziranju antizapadne retorike i propagande u Bosni i Hercegovini, što neki političari često koriste da bi odvratili pažnju sa europskih tračnica na kojima je Bosna i Hercegovina, zemlja jasnih vanjskopolitičkih ciljeva, opredjeljena za uniju, ali i NATO.

Ipak, ma koliko sve na papiru izgledalo jasno i očigledno, nedostatak političkog dogovora i snažan utjecaj proruskih i drugih, sličnih, elemenata u političkom ringu i javnom prostoru unose konfuziju i ometaju procese reformi, plašeći narod Zapadom samo zbog toga što dobro znaju da Zapad sa sobom donosi i mehanizme i regulative s kojima nije lako nastaviti koketirati s kriminalom i hraniti korupciju. Ova retorika često se oslanja na kritiku zapadnih vrijednosti, institucija i političkih sustava. Ona, međutim, podriva i razvoj gospodarstva jer odvlači investitore zbog kreiranja atmosfere nesigurnosti.

Glavni uzorci antizapadne retorike u BiH?

“Riječ propaganda se počela podrazumijevati, a nisam siguran da se razumije. Propaganda je indoktrinacija koja dolazi od jake države, političkog sistema i ima želju i namjeru da učini neku manipulaciju. Svi smo temeljito izloženi propagandističkom djelovanju godinama. Kako u bivšoj državi, tako i danas. Odakle dolazi “Anti” zapadni stav? Može se svesti u četiri uzroka: Jedan je složen geopolitički koncept kojem BiH pripada. Drugo jesu naše temeljite istorijske traume oko istih događaja a oko kojih različite etničke grupe imaju ista tumačenja. Treće jestu etničke tenzije koje nisu od jučer, one postoje dugi niz godina i ko god je čitao Derviša Sušića vidjet će da taj osjećaj međuetničke netrepeljivosti postoji od ranije. Četvrto jesu fingirane političke tenzije. Kroz tenziju smo izloženi velikoj manipulaciji zarad ostanka na pozicijama moći”, kazao je Arapović.

“Nisu Mađari anti-zapadni raspoloženi, nego je Orban sa svojom strankom ekstremno proitiv centralističkog odlučivanja na pitanjima koja se tiču i država članica zasebno”, pojasnio je.

Evropski standardi umjesto vrijednosti

Arapović je pojasnio da se umjesto termina evropske vrijednosti trebaju koristiti termini kao “evropski standard”.

“Umjesto evropskih vrijednosti treba se koristit termin “evropski standard”. To su stvari koje ljudi počinju poistovjećivati sa svojom niskom platom. Siromaštvo izjednačavaju sa demokratizacijom i dolaskom liberalne ekonomije. To je pojednostavljivanje i karikiranje historijskih činjenica. Siromaštvo je ovdje posljedica nedovršene države”.

“Sjeverna Koreja ima izbore sa frakcijama demokratskog poretka. Ako nećemo standarde koje propagira EU, onda to moramo reći. EU integracijama nema alternative, jedina alternativa je sadašnje stanje. Mi ulazimo u pregovarački proces. Sa EU nema pregovaranja, nego imamo obavezu da kažemo kako ćemo i kad da prihvatimo sve obaveze i što brže i efektnije donesemo EU u BiH”, kaže i dodaje:

“Nema alternative Zapadu”.

Prof. Hadžiahmetović je napravila zanimljivo poređenje.

“Mi svi koristimo i u garderobi i vozilima kinesku robu. Nije sve negativno što dolazi iz Kine, niti je uslovno rečeno pozitivno sve što dolazi sa Zapada. Mađarska Viktora Orbana je pripadnica tog jednog zapadnog sistema vrijednosti, ali je potpuno drugačija”.

“Bio je pokušaja upliva Mađarske u unutrašnje poslove BIH koji bi na kraju išao u pravcu koji je anti-zapadnjački. To je zemlja koja je dio EU. Bio je dio kada je postojalo propagiranje EXIT-a, ali ono što je karakteristično kod tih struktura je insistiranje na nacionalnom suverenitetu, ali ne države nego naroda”.

“MI živimo u alternativi. Imate EU i imate alternativu, a to je ovo što je sada. EU je mnogo više od geografije. Živimo Evropu, to je naša historija, sadašnjost i budućnost”, kazala je profesorica Hadžiahmetović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!