”Gotovo je, od 2022. na sceni neće biti Dodika, Izetbegovića i Čovića”

Vijesti 17. feb 202120:41 > 21:58 0 komentara

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, rekao je večeras u Pressingu da nakon izbora 2022. godine, u Bosni i Hercegovini neće biti trojice lidera: Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Prema njegovim riječima, aktuelni lideri najvećih stranaka u BiH su upozoreni da se ne kandidiraju.

”Neki su već upozoreni da se ne kandidiraju. Nisu tako mladi, mogu naći neke zdravstvene razloge. Mislim na ovu trojicu: Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Od 2022. ih nema na sceni. Njima je vrlo jasno to sugerisano, ako ne budu poslušali, ima načina. Upitajte ih ko im je to rekao”, poručio je Bećirović u razgovoru s Amirom Zukićem.

On je istakao da bh. lideri izvan granica Bosne i Hercegovine ”nikome ništa ne znače” govoreći o slaboj i sporoj reakciji bh. vlasti na nabavku vakcina protiv korone.

”Oni ništa ne znače i oni samo u ovom kontekstu mogu značiti. Izvan ganica BiH, oni nikome ništa ne znače. Pogledajte njihov rječnik kakav su imali na Vijeću sigurnosti, njihovi javni nastupi, imaju fond riječi 200, nema mudrih riječi i sve je usmjereno samo da bi oni opstali na vlasti po svaku cijenu. Sljedeći izbori, mnogima je savjetovano da se ne kandidiraju. Ova trojka nacionalnih čelnika, njih od 2022. godine neće biti na političkoj sceni. Mislim to, znam”, istakao je on.

Ocijenio je da pandemija u kojoj živimo posljednji godinu dana nije samo medicinsko pitanje.

”Pandemija COVID-19 je događaj u kojem dolazi do velikih geopolitičkih preslagivanja. To nije samo medicinsko već političko i geostrateško pitanje. Vidimo koliko ko kotira u međunarodnim odnosima. Slovenija je podbacila. Hrvatska se pokušava spasiti jer je uvijek vodila paralelnu diplomatiju. A pozicija Srbije je najjača, ona može pomagati drugima”, ispričao je Bećirović za N1.

Istakao je da se pozicija Kosova u međunarodnim okvirima značajno promijenila u posljednjoj deceniji.

”Danas je dan proglašenja nezavisnosti Kosova. Prije deset godina, Srbija se nije ni za šta pitala, a sada u međunarodnim krugovima se kaže da je potrebno pronaći kompromisno rješenje. Vidimo da građani Kosova dolaze u Srbiju i primaju vakcine, ne samo Srbi nego i Albanci. Taj momenat je vrlo važan, javna diplomatija. Ovdje ima i dosta humanističkih elemenata jer Srbija je dala i Makedoniji, Crnoj Gori, a ponuđeno je i Bosni i Hercegovini. Pale su i neke zablude jer vakcina u RS-u nema, navodno Dodik ima dobre odnose s Rusijom i Kinom. Ova situacija potvrđuje ko ima relativnu težinu u međunarodnim odnosima. Iz BiH nije pokazao nijedan političar da ima tu težinu. Čelnici u BiH su više zabrinuti kako da ostanu na vlasti”, dodao je gost Pressinga.

”Vlast se više bavi CIK-om nego vakcinacijom stanovništva. Jasno je da su se dosad izbori dobijali u CIK-u. Koliko BiH ima svojih građana u svijetu, da su se obratili vjerujem da bi obezbijedili više nego čelnici. A tom istom narodu sada prijeti korona i oni se opet bave CIK-om i to govori da je njima cilj – opstanak na vlasti i samo to je relevantna tema. Oni se ionako liječe u inostranstvu i ne znaju kakav je zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini”, istakao je Bećirović.

Bećirović je komentarisao i ostale aktuelne teme, a uskoro donosimo video kompletne emisije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!