Grad na Savi “vlasnik” najvećeg murala u Evropi

Vijesti 31. okt 202119:39 0 komentara
N1

Običaji, tradicija, priroda, arhitektura i sport. Sve ovo je vještim umjetničkim rukama objedinjeno na nekoliko murala u Gradišci. “Kozaračko kolo”, “Dom”, ali i murali posvećeni poznatim sportistima, samo su neki od živopisnih ukrasa na zidovima, koji krase ovaj grad na Savi, pričajući svoju priču.

U centru grada prvo što privlači pažnju je koloritan mural “Kozaračko kolo”, koji je, na inicijativu Gradske uprave i KUD-a Kolovit, osmislila banjalučka umjetnica Nataša Konjević. Upravo ovaj mural će naredne godine biti kandidovan kao nematerijalna baština na svjetskoj listi UNESCO-a. Ali, nije to jedini projekat mladih Potkozarskih umjetnika kojima je cilj na moderan način prikazati i očuvati tradiciju ovoga kraja.

“Svakako da nam je u planu da napravimo određene taktičke igračke, puzzle za djecu, zatim da idemo u jedan proces, da završimo neki generalni suvenir koji bi mogao da bude Zmijanski vez za Banjaluku, da imamo svoje Kozaračko pleteno kolo za Gradišku, da postoje te neke određene, već smo u fazi završetka, bajke, realizaciju bojanki za djecu, da je približimo najmlađima i biće tu sigurno i mnogo radionica što za djecu pretškolskog uzrasta, što za osnovce”, rekao je Bojan Vujinović, gradski menažer u Gradišci.

Sve je počelo prije oko tri godine kada je urađen prvi mural u centru Gradiške, koji se zove “Dom”. Imajući u vidu da je najveće stanište roda u BiH bilo, upravo, u ovom gradu, nije ni čudo što je ovaj mural posvećen, upravo, njima. Pored toga, poglede privlači i mural u obliku jabuke koja je jedan od prepoznatljivih simbola Potkozarja.

“Željeli smo kroz taj mural da prikažemo prošlost i sadašnjost očuvanu u kulturnoj baštini, jednu kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu koju mi na pokolenja ostavljamo našoj djeci jer stare ruke drže upravo tu jabuku koju nude mladim rukama koje je preuzimaju”, dodao je.

Najveći mural u Evropi, posvećen Kobiju Brajantu, iscrtan je, upravo, na zidu osnovne škole „Danilo Borković“, u znak sjećanja na jednog od najboljih košarkaša u istoriji svjetske košarke. Na drugoj strani školskog objekta smiješe se i planetarni teniski vladar Novak Đoković, košarkaši Aleksandar Djordjevic i Nikola Jokić, te zlatna odbojkašica Tijana Bošković.

“To je bila jedna veoma lijepa inicijativa u kojoj je učestvovalo preko 200 ljudi. Mi smo izašli kao neformalna grupa građana, “Košarkaši Gradiška”. Uspjeli smo uz obnovu terena, uz iscrtane murale da pomognemo jednu humanitarnu akciju, tako da, kada se podvuče crta, smatram da će tih nekoliko dana u Gradišci, koji su se desili prošlog ljeta, zaista ostati u lijepom sjećanju svakome ko je bio dio ove priče”, rekao je Dejan Gajić, jedan od inicijatora.

Osim murala, žitelji, ali i posjetioci Gradiške mogu uživati i u skulpturama i mozaicima koji ovom gradu na Savi daju autentičan umjetnički pečat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!