Građani BiH o sukobu Izrael – Iran: ”Nas bi i Treći svjetski rat zaobišao”

Vijesti 15. apr 202421:14 0 komentara

Gotovo da nema sumnje da će se sve užarenije stanje na Bliskom istoku odraziti na ostatak svijeta, kažu Sarajlije. Naročito, ako se u sukob uključe svjetski lideri.

“Šta ako bude Amerika, pa bude Rusija, eto cijeli svijet je u tome”, kaže jedan sugrađanin, dok drugi dodaje:

“Pratim poprilično situaciju u svijetu, što se tiče Izraela, nisu humani nimalo, smatram da ukoliko bi se nastavili sukobi između Izraela i Irana, osjetiće čitava zemaljska kugla. Nije samo mi. U tajnosti negdje vreba Treći svjetski rat”.

U Mostaru, pak, naizgled nema straha da će sukob Irana i Izraela ostaviti obrise na Bosnu i Hercegovinu.

Iako naviknuti na zapaljivu retoriku i stvaranje straha, Mostarci ipak iznenađeni globalnom situacijom.

“Ne gledam politiku, ali pratim događanja preko interneta, ali me uhvati tuga od onoga što se događa, zbog toga ne gledam da bih sebe održala normalnom”, kaže jedna Mostarka.

“Obzirom da je Izrael nuklearna sila, sve je moguće. Nadam se da neće eskalirati. A i Iran ima svoje eksperimente sa nuklearnim oružjem” (N1: Da li postoji bojazan od Trećeg svjetskog rata?) “Mislim da kod nas nema, mi imamo toliko svojih problema, onih banalnih problema, onih o preživljavanju svaki dan. Mislim da smo toliko beznačajni da bi nas i Treći svjetski rat zaobišao”, poručio je jedan Mostarac.

”Veliki se tuku”

Da je riječ o velikim svjetskim igračima, kojima zasigurno nismo u fokusu, smatraju Banjalučani. No, ipak određena bojazan postoji.

“Mislim da dobro neće biti nikome, ni Bosni između ostalog”, kaže jedna Banjalučanka.

“Nema veze to sa BiH, daleko je to na hiljade kilometara od nas, nema veze. To su veliki se tuku tamo. To je bilo trenutno, samo sukob i neće se dalje širiti”, dodaje Banjalučanin.

Da se sukob neće razviti u Treći svjetski rat, smatraju i stručnjaci. Čak iako Izrael prodre na teritoriju Irana, neće biti riječ o masovnom napadu.

“Biće hirurški precizan, bez masovnog udjela avijacije, nego možda samo neki od ovih nevidljivih aviona koji će doći u zonu gdje treba, uništiti određene ciljeve i vratiti se”, kaže vojni analitičar, Berko Zečević.

U svjetlu odraza na zapadni Balkan, sve opcije su otvorene, navodi analitičar Nedžad Ahatović. Dodaje, da trenutne sukobe u svijetu ne bi trebalo posmatrati odvojeno.

“Sve zavisi od volje Ruske federacije, kako na Zapadnom Balkanu, tako i na Bliskom istoku. Dakle, sve su stvari međusobno povezane i ne mogu se odvojeno gledati. Tako da to sučeljavanje između zapadnih demokratije, Ruske federacije i općenito tog bloka BRIKSA s druge strane poprima sad malo ozbiljnije razmjere. Vjerovatno će i ovaj region, ovo područje, doći pod udar takvog vrste rivaliteta”, objašnjava stručnjak za bezbjednost, Nedžad Ahatović.

No, poučeni ranijim iskustvima, veliki broj građana strahuje od posljedica u vidu novih poskupljenja. No, ekonomski analitičar, Zoran Pavlović smatra da to toga ne bi trebalo doći.

“Očigledno je da dalja eskalacija problema na tom regionu nije nikome potrebna. Prema onome što ja mogu da kažem ne bi trebalo očekivati bilo kakve ozbiljne ekonomske poremećaje, zbog odmazde koju je očigledno Iran napravio prema Izraelu. Ako se to na tome završi, dakle ne bude dalje aktivnosti po tom pitanju, siguran sam da neće biti bitnih ekonomskih poremećaja u svijetu, odnosno situacija koja bi dodatno otežala život ljudima u BiH”, zaključuje Pavlović.

Da neće biti novog skoka inflacije, opravdanog ratnim dešavanjima u svijetu, građani će biti uvjereni tek onda kada se sukobi potpuno završe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!