Građani okončali proteste ispred hotela Jablanica: “Amire u zatvor!” (VIDEO)

Vijesti 09. aug 202319:25 0 komentara
N1

Više stotina građana iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine protestovalo je u Jablanici u znak podrške brutalno pretučenoj radnici Enisi Klepo. Nakon performansa posvećen ženama žrtvama nasilja, demonstranti su prošetali Jablanicom i zaustavili se kod hotela Jablanici u kojem je Enisa radila. Protest je tu i okončan.

Građani su uzvikivali “Amire u zatvor”, aludirajući na vlasnika koji brutalno pretukao radnicu kada je, kako kaže, dala otkaz i tražila da joj isplati platu.

Građani su sve vrijeme skandirali i koristili pištaljke. Policijske snage osiguravale su hotel Jablanica.

Zahtjeve i poruke građana pročitajte ovdje. Protestima prisustvuje veliki broj građana iz raznih gradova, a među njima u si narodni poslanik NSRS Nebojša Vukanović, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić te otac stradalog mladića Dženana Memića Muriz.

“Ovo je strašno. Ja sam porijeklom iz Jablanice, ovo je strašno. Došli smo da damo podršku. Stop nasilju i da se pravda izvrši do kraja”, kazala je građanka koja je došla iz Konjica.

Starija mještanka Jablanice kazala je kako zahtjeva da se počinitelj zatvori.

“Na žensko spustiti ruku, nema smisla. Samo zato što je tražila svoju platu”, kazala je.

Rubina Čengić, novinarka i aktivistkinja, poručila je kako nasilje počinje onog trenutka kada poslodavac ne prijavi radnika, ne da platu, ne plati doprinose…

“Vjerujem da će ovaj skup u jednoj maloj Jablanici poručiti svim ženama u BiH da prijave svaku vrstu zlostavljanja i diskriminacije, a inspektorima i inspektoricama, vještacima i vršnjakinjama, sudijama i sutkinjama, tužiteljima i tužiteljicama da puno radikalnije moraju tretirati nasilje nad ženama. U Srbiji je za pola godine ubieno 24 žene, ne smijemo dozvoliti da se nama to desi. U ovom slučaju znamo ko je počinitelj, gdje živi i šta radi. Ne bi trebalo biti olakšavajućih okolnosti”, kazala je Čengić za N1.

Emotivni performans u znak podrške pretučenoj radnici u Jablanici (VIDEO)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad