Građani Kovačića pisali Tanoviću: Koji je Vaš interes u nezaustavljanju gradnje?

Vijesti 02. dec 202214:28 1 komentar
F.Z./N1

Zabrinuti stanari sarajevskog naselja Kovačići, odnosno ulice Emerika Bluma, a prekoputa čijih ulaza se gradi luksuzni stambeni objekat na adresi Ljubljanska 10, a uz koji graniči i austrougarska vila u kojoj živi porodica Riter za čije iseljenje Općina Novo Sarajevo ulaže napore, poslali su pismo načelniku u kojem su izrazili bojazan od opasnosti za svoj život i imovinu.

“Kakvi smo mi to ljudi kad danas, 2. decembra 2022, u centru glavnog grada dopuštamo da se potkopavaju temelji zgrade u kojoj živi obitelj Alma i Ivo Riter, čiji je sin kao pripadnik Armije BiH dao život za Bosnu i Hercegovinu? Da li je to ta država koja dopušta da mu interesni krugovi zakopaju žive roditelje u ruševinama? Pedesetak metara od OHR-a, trista od Parlamenta BiH i manje od kilometar od Parlamenta FBiH – u danima kad se stranke zabavile ko će na vlast. I kakav smo mi to narod koji bira vlast koja zadaje ovakve teške nevolje i neprospavane noći starim roditeljima djece koji su dali krv za svoju domovinu”, pitaju se građani.

Moralnu odgovornost i onu pred Bogom snosimo svi mi, kažu građani, ali direktnu odgovornost za ovo snose, ističu, “općinski načelnik Novo Sarajevo Hasan Tanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše, glavna općinska inspektorica Aida Medošević i postupajući inspektor Eldar Džaferović”.

“Oni danas mogu zabraniti radove u ulici Ljubljanska 10 zato što po zakonu ne smiju dopustiti gradnju koja ugrožava okolnu imovinu i ljude. Oni mogu revidirati, ako i postoji, elaborat utjecaja izgradnje projekta na okruženje. A ti objekti u okruženju su ruševna zgrada Trnovska 9 i stambena zgrada Emerika Bluma 5-9”, navode zabrinuti građani.

Podsjećaju, zgrada u Trnovskoj 9 je u ruševnom stanju već najmanje 15 godina.

“Svih tih godina općinske vlasti nisu uradile ništa da obitelji Riter ponude odgovarajući zamjenski stan. Sad kad se na susjednoj parceli gradi, od početka novembra, luksuzni stambeno-poslovni objekat od 7500 m2 korisnog prostora za prodaju (digitron u ruke i izračunajte koliko je to novaca – a starogradnja u ovom dijelu je sad oko 4000 KM/m2), sazivaju se hitne sjednice Općinskog vijeća, načelnik i predsjedavajući idu u stan moliti Riterove da prihvate neki mali stančić na godinu dana, iz općinske kase plaćaju oglasi na portalima sa spinovima i napadima i na vlastite vijećnike i komšije, naručuju intervjui – sve bez novinara koji će znati postaviti jednostavna pitanja, poput: Gospodine Tanoviću, zašto se bojite da će Riterovi nastradati od groma, snijega ili potresa a ne od potkopavanja temelja zgrade? Zašto ste se sad u novembru 2022. toliko zauzeli da se Riterovi isele, a niste to u protekle dvije godine mandata? Očito, nije vam poznato da su upravo komšije godinama pokušavale riješiti to pitanje, obraćali se raznim institucijama, pisali o tome”, pitaju građani Kovačića načelnika Tanovića, i dodaju:

“A Vi sada njih prozivate umjesto da svoju oštricu usmjerite na Vaše prethodnike, i da pokušate Vi učiniti ono što je već davno trebalo”.

Upitali su i načelnika Tanovića koji je njegov interes u nezaustavljanju gradnje koja, kako tvrde, ugrožava sugrađane.

“Ako investitor prilikom gradnje sruši ovaj zaštićeni objekat od Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa hoćete li ga tužiti i natjerati da ga obnovi u originalnom stilu ali da ostane općinsko vlasništvo? Koji je Vaš interes u nezaustavljanju gradnje koja ugrožava vaše sugrađane”, pitaju građani.

N1
N1
N1
N1

Stanari iz zgrade Emerika Bluma 5-9, kako je i N1 ranije pisao, obratili su se 8. novembra svim nivoima vlasti sa zahtjevom za reviziju dozvola za gradnju.

“Stanari su se obratili zato što nisu bili uključeni u postupak kao neposredne komšije i zainteresirane strane (vlasnici garaža ali i stanova zato što su garaže, pristupni put i sama zgrada sve jedna građevinska cjelina i ako se uruše garaže povući će i sve ostalo u jamu od najmanje 15 metara)”, navode.

Dodaju da su i sami u strahu zbog sebe i svojih stanova.

“Njihova zgrada je oštećena u ratu, dimnjaci napukli a temelji propadaju od vode i dan danas”, ističu građani, a u što se uvjerio i N1 na mjestu događaja.

U prilogu su poslali fotografiju kako je ta zgrada izgledala u ratu, kako izgledaju njihovi podrumi, odnosno vidljivo pojavljivanje vode u temeljima, te fotografiju zidova koji vode prema gradilištu.

FOTO: opsadasarajeva.blogspot.com/Kovačići u ratu
Ovako izgleda podrum u Emerika Bluma 9
Voda curi niz zid koji vodi prema gradilištu

Građani kažu i da im posljednjih dana vlast šalje inspekciju koja im prijeti isključenjem plina.

 “I umjesto da vlast obrati dužnu pažnju na opravdane zahtjeve svojih građana ona im šalje inspekciju koja građanima prijeti isključenjem plina jer ste „vi prvi počeli“. Šta je sljedeće: ove slike o vodi u temeljima će biti dokaz nekom inspektoru da treba i njihovu zgradu srušiti a stanare poslati u Njemačku”, zaključuju u svojoj reakciji ugroženi i zabrinuti građani.

Nije ovo prvo pismo stanara Emerika Bluma upućeno načelniku Tanoviću, a kako tvrde, do sada im nije odgovorio niti na jedno. Susret sa njim su imali u junu, no ni tada nije, kažu, pokazao zainteresiranost za njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare