Građani Mostara o nazivima ulica: Ma briga me jel, Mujo, Omer, Ante

Vijesti 29. jun 202218:26 1 komentar
Ulica Mile Budaka u Mostaru/V.D.

Pred vijećnicama i vijećnicima Gradskog vijeća Mostar našao se apel zvaničnika međunarodne zajednice u BiH za promjenom imena pet ulica u ovom hercegovačkom gradu, a koje, kako je napisano "mu ne služe na čast". Pitali smo građane Mostara kako komentarišu ove pismo zvaničnika međuarodne zajednice u BiH.

Neke ulice u Mostaru nose nazive ustaških ideologa iz vremena Nezavisne države Hrvatske. Tako je već tridesetak godina i nikada nije bilo konsenzusa da se iste i mijenjaju.

Sigurno je da su neprihvatljive mnogim građanima Mostara, ali u pismu koje su potpisali visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ambasadori Matt Field, Michael Murphy, Johann Sattler, te šefice misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, izvjesno je da će se pokrenuti postupak u Gradskom vijećiu Mostara za promjenu istih. U pismu je istaknuto da se to učini odmah, te ističu spremnost međunarodne zajednice da mostarske zvaničnike podrže na tom putu.

Stigao zahtjev: Schmidt i ambasadori traže promjenu naziva pet mostarskih ulica

“Neka svako imenuje ulice kako hoće. nekima je to prihvatljivo. Zašto međunarodna zajednica ne omogući Hrvatima da imaju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, a oni se bave nazivima ulica”, kaže nam Krešimir.

“Ma nek se zovu kako hoće, oni i njihove table. Ja sam za da se zovu ulica A, B i C, samo da nam ne skaču po glavama. Penzija mi je 400 KM i jedva sastavljam kraj s krajem, a opet će svako glasati za svoje na izborima, nažalost”, kaže nam Domagoj.

Neki građani su su bili direktniji i podržali ovaj prijedlog, da se konačno ulice nazvane po ustašama i promijene.

Ulica Vokića i Lorkovića u Mostaru
N1/V.D.

“Neprihvatljivo. Godinama gledam te table, Juru Francetića, zločinca, ali znam i šta je politika. Ako se konačno to promijeni, ima nade i za mladost da ne živi u duhovima prošlosti, kaže Osman.

“Ma briga me jel, Mujo, Omer, Ante, bitno je da nam se životni standard popravi. Dok se bave nazivima ulica, radno sposobni nam odlaze iz zemlje”, mišljenja je Alica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare