Građani mostarskih naselja Mirkovići i Kozice izašli na ulice zbog solarnih postrojenja: Životom ćemo braniti ognjišta, nećemo dozvoliti scenarij iz Donje Jablanice

Vijesti 11. okt 202411:07 0 komentara
N1

Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" održala je danas mirni protest u Mostaru zbog izgradnje solarnog postrojenja na brdu iznad njihovih kuća.

Predstavnik naselja Miljkovići i Kozice Mario Ćosić kazao je kako su se okupili da spriječe da im se dogodi ono što se dogodilo u Donjoj Jablanici i pošalju poruku da “neće dozvoliti solarmaniju na brdima iznad svojih kuća’.

N1

“Prave solarna postrojenja bez naše saglasnosti i učešća u javnim raspravama te svega onoga u pretklom periodu što se trebalo napraviti. Pozivamo državnu pravobraniteljicu Jelenu Cvijetić da postupi po službenoj dužnosti i zaštiti državnu imovinu”, rekao je Ćosić.

Podsjetio je na odluku Ustavnog suda BiH kojom se zabranjuje raspolaganje državnom imovinom nižim nivoima.

“Vlada FBiH je provela odluku Ustavnog suda za Vareš, mi tražimo na isti način da Vlada HNK na čelu s premijerkom Marijom Buhač provede odluku Ustavnog suda i poništi sve trajne nezakonite prenamjene državnog poljoprivrednog zemljišta u rgađevinsko za izgrandju solarnih postrojenja”, rekao je.

N1

Kazao je kako je gradonačelnik Mario Kordić govorio u više navrata da se dozvole neće davati dok Ustavni sud ne donese odluku. Odluka je donesena, ali put i mašine su tu.

“Niti je Vlada HNK iznad Ustavnog suda BiH, niti gradonačelnik Mario Kordić. Put iznad gradilišta nije privremeni već trajni koji gradi investitor i za to je potrebna trajna prenamjena državnog zemljišta, put mora biti ucrtan u prostorni plan Grada Mostara, a on u tom planu nikada nije postojao. Tražimo od JP Ceste FBiH da dostave rješenje kojim investitor ima pravo na priključak na magistralnu cestu Mostar-Čitluk u nepreglednoj krivini i preko pune linije”, rekao je Ćosić.

N1

Ističe kako im je nametnun Prostorni plan bez rasprave u mjesnim zajednicama i stručne studije.

“Kordić i Salem Marić su izjendačili solare i vjetroparkove što niti jedna struka ne podržava. Skupština HNK nije dala saglasnost za promjenu ovog prostornog plana za solarna postrojenja pa se postavlja pitanje kako je Ministarstvo poljoprivrede dalo saglasnost za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko”, upitao je.

Traže da se mašine maknu iz njihovih životnih prostora i poručuju: “Kada ne postoji pravni proedak mi smo primorani našim životima braniti naša ognjišta.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!