Građani ne vjeruju kandidatima, kampanju obilježile uvrede i zapaljiva retorika: Obećanja “uvijek ista”, ali i dalje postoji mala nada

Vijesti 30. sep 202421:03 0 komentara

Samo nekoliko dana do lokalnih izbora, pred kraj, kampanja na vrhuncu. Plakati političkih subjekata, štandovi, ali i još jedan vjesnik skorih izbora- gužve na cestama zbog radova i obnavljanja puteva. Do programa političkih stranaka teško i doći, na zvaničnim stranicama tek ponešto. Mnogo toga na društvenim mrežama i rečeno na skupovima. Obećanja svedena na infrastrukturne projekte, a svjedočili smo i etničkim podjelama i vrijeđanjima oponenata.

“Vrlo često što i ima smisla naravno za lokalne izbore jeste fokusiraju svoju kampanju na onome što je možda za građane najvidljivije. To je najčešće lokalna infrastruktura ili obećanja u otvaranju radnih mjesta, poboljšanju vodovodne mreže i slično. Vidimo da i dalje postoje slučajevi zapaljive retorike koja upravo ne bi trebala da se dešava i također da mnogi svoju političku kampanju zasnivaju na dikreditaciji političkog oponenta”, rekao je Hasan Kamenjaković iz Koalicije pod lupom.

No takva retorika privlačila je pažnju, kako građana tako i CIK-a. PDP-ov Vlado Sladoje povukao se iz borbe za načelnika Kalinovika u korist SDS-a, a nakon što mu je izrečena kazna od 20.000 maraka zbog veličanja ratnog zločinsca Ratka Mladića. I skup u Bratuncu privukao je pažnju jer je Srđan Rankić kandidat za načelnika, entitetskog skupštinskog zastupnika Ramiza Salkića nazvao negatorom RS-a i poručio da ekipa mudžahedina nema šta raditi u Bratuncu. Salkić očekuje reakciju CIK-a. Oštre kritike pred kraj kampanje upućene su i federalnoj parlamentarki SDA-ovoj Keneli Zuko zbog izjava o istočnoj Bosni. Kasnije se izvinila. Ali upravo ovakve izjave, umjesto konkretnih poteza, građanima ulijevaju nepovjerenje.

“Ja sam prestao vjerovait u to ima 10 godina i sad sam uzeo stvar u svoje ruke, ne bakćem se time, eto”, kazao je jedan od građana.

A i sama istraživanja su pokazala da je povjerenja građani nemaju ni u izborni proces, samo ih 30% vjeruje. Ipak 70ak posto je onih koji će svoje glasačko pravo iskoristiti. Izlaze kako kažu ne bi li nešto promijenili, a samu kampanju slabije prate, jer kažu u obećanja svakako ne vjeruju – uvijek su ista.

“Toliko su iznevjerili puta – to je kraj, ne zna čovjek više šta bi. U nikog nemam povjerenja”; “Jedna inercija godinama – da se jedno obećava drugo radi.”; “Čujem i od mojih prijatelja, familije mnogi kažu da neće da izađu, ne vjeruju. Ma obećanje ludom radovanje i to je tako” – kažu građani.

Da li vjeruju više novim ili dobro poznatim starim licima u Pod lupom su također istraživali, ali kažu, te će rezultate saopštiti nakon izbora radi usporedbe. Građani slabo vjeruju strankama, ali kandidatima malo više.

“To i ima smisla s obzirom na to da su to lokalni izbori gdje su to ljudi koji se vrlo često poznaju i da to povjerenje možda ne samo prema kandidatima nego i prema njihovim obećanjima donekle može imati smisla”, rekao je Kamenjaković.

Birači će u nedjelju moći iskazati svoju volju, iako skeptični i prema obećanjima i krađama, pojedini se nadaju i da će nove izborne tehnologije spriječiti malverzacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!