Građani podržavaju akciju vakcinisanja u šoping centrima

Vijesti 13. nov 202120:23 > 14. nov 2021 09:48 0 komentara
N1

Danas je u BiH prijavljeno 975 novozaraženih, a preminulo je 19 osoba. Epidemiolozi i dalje pozvaju na cijepljenje. Tako se i ovog vikenda građani mogu cijepiti u tržnim centrima u Sarajevu. Na raspolaganju su Moderna, Sinofarm i Pfizer, a Astra Zeneca za docjepljenje.

Veliki broj smrtnih ishoda, spor proces masovne imunizacije. Dvije su činjenice koje obilježavaju Bosnu i Hercegovinu tokom pandemije korona virusa. Kako vrijeme prolazi povećava se i broj vakcinisanih. Građani se na to odlučuju iz različitih razloga.

‘Upravo zbog putovanja sam se odlučio, zbog posla, zbog obaveza. Moram putovati. Fajzer sam odabrao.” rekao nam je Bakir Hujdur.

U entitetu Republika Srpska skoro je 300 hiljada revakcinisanih. U Federaciji prednjači Kanton Sarajevo sa više od 50% imuniziranih. Vakcinacija u tržnim centrima zasigurno će povećati taj postotak.

Ademir Spahić, koordinator vakcinacije KS kazao nam je:
‘Malo je ovo neobjašnjiv fenomen, ali bitno je da smo se približili građanima koji se sve više imuniziraju. Ocjenjujem sve ovo najvećom ocjenom. Na kriznom štabu smo odlučili da to ovog vikenda budu Bingo i SCC. Bili smo u Bingu i velika je zainteresovanost.

Više od 500 mlađih od 18 godina vakcinisalo se u proteklih sedam dana. Građani pokazuju veliki interes jer im je, kako kažu, ovako praktičnije. Također, počela je i vakcinacija trećom dozom.

‘Treća doza prema odluci Vlade počinje za zdravstvene radnike kojima je prošlo više od šest mjeseci od druge doze. Jučer je objavljeno da počinje i vakcinacija trećom dozom osoba starijih od 70 godina… kojima je prošlo više od šest mjeseci od revakcinacije” rekla je Mirna Pecikoza, glasnogovornica ministarstva zdravstva  KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!