Građani Sarajeva bili 24 sata bez vode, premijer Uk objašnjava: ‘Bitno je da je došla voda, loše je što trajalo duže’

Vijesti 12. feb 202412:28 0 komentara
F.Z./N1

U Kantonu Sarajevo jutros oko sedam sati vodosnabdijevanje je normalizovano u 70 posto domaćinstava koja nisu imali vode duže od 24 sata.

Podsjetimo, zbog otklanjanja kvarova, veći dio glavnog grada Bosne i Hercegovine od nedjelje ujutro u 04:00 do ponedjeljka u 06:00 sati bio je bez vode. Iz ViK-a je saopćeno da su tokom otklanjanja kvarova nailazili na dodatne probleme, a radove su otežavali i vremenski uslovi.

Procjena je da je 70 posto Sarajeva bilo bez vode duže od jednog dana. Brojne su žalbe građana na račun rukovodstva ViK-a jer su donijeli odluku da velike radove koji iziskuju prekid vodosnabdijevanja izvode nedjeljom kada brojni građani vrijeme provode u svojim domovima.

Na ovu temu na konferenciji za medije govorio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

Kako kaže aktuelna cijev koja je bila predmet rekonstrukcije izgrađena je 1973. godina.

“Aktuelna cijev koja je bila predmet rekonstrukcije tokom vikenda izgrađena je 1973. godine. Ona je trebala prije 30 godina da se rekonstruiše. S obzirom da se radi o glavnoj cijevi preko 80 posto stanovništva u Sarajevu dobiva vodu. Drago mi je da se krenulo u krpljenje cijevi, da li je bilo na dobar ili loš način iskomunicirano druga je stvar, bitno je da su građani dobili vodu. Možda je moglo biti brže. Ljudi su bili na terenu, svaka nepredviđena situacija može da produži radove”, kazao je Uk.

Potom je dodao:

“Cijevi su bile u jako lošem stanju. Ove godine Vlada KS je iz posebnog granta koji je predviđen za rekonstrukciju i kanalizaciju će biti izdvojeno 2.5 miliona maraka. To će biti rekonstrukcija osnovne temeljne cijevi. To je bitno uraditi kako u narednih pet godina ne bi ugrozili vodosnadbijevanje KS. Rekonstrukacije ove godine neće ugroziti dotok. Bitno je da je došla voda, loše je što trajalo duže. Nešto što je bilo dotrajalo moralo se promijeniti. Razumijem ljutnju građana, ali radimo sve kako bi ozbiljno pristupili rekonstrukciji”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!