Građani Sarajeva i danas protestuju, ovoga puta pred zgradom Delegacije EU

Vijesti 08. nov 202110:19 > 10:54 1 komentar
N1

Kao i prethodna dva, i ovog ponedjeljka se održava protest građana nezadovoljnih stanjem u zemlji. Ovog jutra su pred zgradom Delagacije Evropske unije u Sarajevu a jedan od demonstranata je Suad Đozić koji je za N1 kazao kako danas žele poručiti slično ono što su i u OHR-u najavili.

Mnogo je poruka koje ovi građani, koji se još okupljaju žele uputiti predstavnicima EU u našoj zemlji, odnosnu šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru.

Željeli smo da poručimo slično ono što smo u OHR-u najavili, kao i ispred Američke ambasade. Obećali su nas primiti zvanično. Uglavnom smo za promjenu Ustava koji smo najavili OHR-u i želimo pored toga da uručimo i još četiri zahtjeva“, kazao nam je Đozić.

Jedni od zahtjeva su poštovanje vladavine prava, ustavnopravnog poretka, odnosno slični su zahtjevi kao i ranije. Jedina razlika u odnosu na ranije, kako nam je rekao Đozić, je što Sattler i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson već realizuju prijedlog te je pokrenuta i Skupština građana, protiv čega danas okupljeni demonstranti, nemaju ništa protiv.

Dodao je i da sve vrijeme traže da se građane više pita.

Podsjetimo, 25. oktobra bio je prvi protest građana ispred OHR-a koji su tražili od visokog predstavnika da zaštiti ustavnopravni poredak države Bosne i Hercegovine. Upozorili su kako se ne smiju ponoviti tragični događaji od prije 30 godina kada međunarodna zajednica nije reagovala na vrijeme.

Nakon toga, protest se održao i 1. novembra ispred Ambasade SAD-a u Sarajevu, tačnije, na platou ispred Historijskog muzeja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare