Građani Sarajeva okupljaju se prekoputa Vijećnice: “Na ovaj način demokratskom društvu pokazujemo da smo živi”

Vijesti 01. jun 202418:31 0 komentara
N1

U Sarajevu se prekoputa Vijećnice okupljaju građani kako bi iskazali podršku građanima Gaze te nakon usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Organizatori ističu da će se obratiti historičari na panelu kako bi sa stručnog aspekta oni dali svoj sud.

Amina Suljić ističe da je ovo urađeno u organizaciji mladih ljudi koji žele da se istina čuje.

“Mislili smo da je ovo idealna prilika da se sjetimo i Dana bijelih traka koji je bio jučer i Rezolucije o genocidu u Srebrenicu koja je usvojena. Trenutno se dešava genocid u Gazi, htjeli smo svw da to povežemo i da ispričamo historijski dio svega i da sve ovo nije poočelo prije osam mjeseci, ovo je počelo mnogo ranije”, istakla je Suljić.

N1

Također, jedan od organitzatora objasnio je da se ovakvi skupovi masovno moraju održavati širom svijeta.

“Individualnim nastupanjem ne možemo puno pomoći. Jedino masovnošću možemo promijeniti stvari. Pretpostavljam sam neće biti razlog promjene situacije. Međutim, više ovih skupova na globalnom nivou definitivno može promijeniti situaciju. Na ovaj način demokratskom društvu pokazujemo da smo živi, pokazujemo znake života i na kraju krajeva pokazujemo na čijoj smo strani. Ukoliko ovo vide Palestinci, pretpostavljam da će im pomoći”, naveo je Adem Nuhović.

N1

Građani se i dalje okupljaju ispred Vijećnice.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!