Građani se plaše najgoreg: Prijeti li klizište kućama na Pofalićima?

Vijesti 10. okt 202413:34 0 komentara
N1

Mještani naselja Pofalići, već nekoliko mjeseci imaju problem sa kvarovima na vodovodnim cijevima. Prođete li tim naseljem, primijetit ćete da se slijeva voda na nekoliko mjesta, te da su evidentni kvarovi. Kako reakcije nadležnih iz Vodovoda i kanalizacije nije bilo, tvrde nam mještani, usljed natapanja padine ispod ceste, jučer je došlo do aktiviranja klizišta koje ugrožava okolno naselje, putnu komunikaciju i gasovod u trupu ceste.

Ovo je izazvano isključivo ljudskim nemarom, govori Dženan Panjeta koji živi na Pofalićima, odnosno, dodaje, nemarom nadležnih.

“Cijena popravke cijevi je mizerna, dok je sanacija klizišta milionski iznos, a da ne pominjem ugrožavanje ljudi”, naglašava nam Panjeta.

Uprkos čestim pozivima građana prema ViK-u koji nije reagovao, stanari ulice Reisa Fehima Spahe, pozvali su Civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo, koja je odmah izašla na teren.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Moguća evakuacija jedne kuće

Muhamed Memišević, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo za N1 ističe da je najvjerovatnije došlo do klizanja tla, u sred  natapanja vode, tačnije prema strmini, na kojoj se veže jedan dio oko stambenih kuća. Na padini se pojavila i cijev od gasa, zbog čega je došlo do bojaznosti, da je gasna cijeva pod pritiskom i kako bi moglo doći do eksplozije, no ekipe Sarajevo gasa su ustanovile da u cijevima nema gasa.

“Izdali smo naredbu prema ViK-u, da zatvori vodu kompletnom tom području, do saniranja kvara, kako ne bi dalje oticala ta voda prema tom dijelu gdje je došlo do klizanje tla”, istaknuo je Memišević.

N1

Iz ove Civilne zaštite u kontaktu su sa Zavodom za izgradnju KS, od kojeg, kako su rekli, očekuju instrukcije, koje su dalje aktivnosti koje treba da sprovedu, do tada, kako kaže, sproveli bi palijativne mjere na toj lokaciji, a do konačnog saniranja klizišta potrebna je projektna dokumentacija što iziskuje duži vremenski period.

“Razmotriće se i dalje mogućnosti, pratit ćemo danas situaciju. Imamo najave da će sutra biti padavine. Ako budemo imali informacije da će padavine, eventualno proizvesti klizište, razmotrićemo i tu mogućnost da izvršimo evakuaciju minimalno jednog stambenog objekta koji se nalazi ispod ovoga dijela gdje je došlo do klizanja tla“, navodi pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo, dodajući da je usljed erozije trenutno ugrožen samo jedan objekat, ali da svaka naredna kiša može prouzrokovati dodatno aktiviranje klizišta koje može ugroziti veći broj kuća.

Da li je voda zaista uzrok klizišta ili je problem dublji?

Kontaktirali smo i Belmu Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajeva, koja nam je kazala da je geolog izašao na teren, te da se očekuje više informacija nakon zvaničnog izvještaja, ali ipak, dala je kratku izjavu.

“Kako sam čula, ovo je izazvao nemar ljudski Vodovoda i kanalizacije. Pukla je vodovodna cijev, curila je voda i tako nastala pukotina u zemlji. Mislim da ništa nije ozbiljno, ali hajde da sačekamo zvanični izvještaj”, kazala je Barlov.

N1

Iz ViK-a, za N1 su rekli, da je popravljen jedan lociran kvar na priključku na adresi Reisa Fehima Spahe 96, a detaljnom detekcijom jutros su locirana dva kvara koja su, tvrde, također sanirana. No, odgovornost, skidaju sa sebe: “Količina vode koja je isticala nije mogla utjecati na pokretanje tla”.

Upuštanje vode u sistem, te uspostava urednog vodsnabdijevanja, istaknuli su, očekuje se u 13 sati.

Podsjećanja radi, vodovodna mreža u KS stara je 60 godina, a ranije su iz ViK za N1 rekli ‘da bi se napravili konkretni pomaci potrebno je godišnje rekonstruisati cca 25 kilometara cjevovoda’.

Mediji već duži vremenski period, upozoravaju na brojne ulice u Kantonu Sarajevu, kojima teče voda, ugrožavajući živote ljudi, automobile, a evo sada i imovinu stanovnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!