Građani KS se žale na stalno gašenje vode i (ne)rad, iz ViK-a poručuju: Vodovodna mreža je stara 60 godina

Vijesti 07. feb 202409:10 0 komentara
ViK

Mještani ulice Bana Matea Ninoslava, sarajevskog naselja Buća Potok, požalili su redakciji N1, da na mjesečnom nivou, u svojoj ulici imaju problem sa vodom, tačnije, kako tvrde, sa pucanjem vodovodnih cijevi. Ovo stanje, ove, ali i još nekoliko ulica koje viđamo u Kantonu Sarajevo, osim što pravi bespotrebne gubitke vode u sistemu, pravi problem automobilima, a samim tim i pješacima.

Danas je sedmi dan kako navedenom ulicom voda teče, kazali su mještani. Zbog svega navedenog, danas imaju asfaltnu podlogu koja je devastirana, puna rupa i raznih udubljenja.

“Dodatni problem su i jutarnji minusi. Velike količine vode prave led čitavom širinom ulice, što dodatno prijeti pješacima i učesnicima u saobraćaju. Milion poziva, poslanih e-mailova. Međutim, bez intervencije”, kažu nam ogorčeni na nadležne iz preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

ViK: Godišnje je potrebno rekonstruisati 25 kilometara cjevovoda

U zadnjih šest mjeseci, navode, ovo je šesti problem sa pucanjem vodovodnih cijevi, te sa velikim gubicima vode.

“Međutim, veći problem je u sporom i tromom sistemu djelovanja i sanacije kvarova. Imamo lokacije ili, bolje rečeno, kritične tačke koje se saniraju i po nekoliko puta. Što govori da i kada se vrši sanacija ne vrši se na kvalitetan način već da bi se nešto privremeno riješilo”, govori nam jedan mještanin.

Zašto ViK čeka na saniranje kvara sedam dana, pitali smo ih. Odgovaraju, ekipe će planirati popravak kvara u ulici Bana Mateja Ninoslava u narednim danima u skladu sa raspoloživim ekipama i mehanizacijom.

“Konstantno ukazujemo na potrebu kontinuiranog ulaganja u obnovu vodovodne mreže. Vodovodni sistem kojim upravlja naše preduzeće ima više od 1.200 kilometara vodovodne mreže različitih profila prosječne starosti više od 60 godina. Da bismo napravili konkretne pomake potrebno je godišnje rekonstruisati cca 25 kilometara cjevovoda, a što nažalost nije bila praksa svih ovih ranijih godina”, istaknuli su iz ViK-a.

Ukazali su i na to da zbog neblagovremene rekonstrukcije i zamjene dolazi do čestih kvarova na vodovodnoj mreži, te da ekipe svakodnevno vrše popravak na raznim lokalitetima u KS o čemu medije i potrošače uredno obavještavaju.

Zbog radova ulice mjesecima neprohodne

I tačno je, na dnevnom nivou nekoliko saopćenja iz ovog preduzeća, o kvarovima, radovima i prekidu vodosnabdijevanja, ali o tome ne bi trebali voditi računa građani, već nadležni, na vrijeme.

Također, u ulici Panjina Kula, koja se nalazi u Općini Centar, građani su se požalili da mjesecima imaju problem sa vodosnabdijevanjem, a i ulica zbog radova, nije rekonstruisana, što je dodatni problem pješacima i vozačima.

Iz ViK-a navode da je u toj ulici vršena rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, a u toku je izrada priključaka stambenih objekata na novu mrežu.

“Asfaltiranje će biti završeno po završetku radova u skladu sa potpisanim sporazumom sa Općinom Centar”, kazali su iz ViK-a.

Koliko će vremena trebati da se vodovodne mreže, koje su stare više od 60 godina rekonstruišu, a građani konačno dobiju normalno vodosnabdijevanje, vidjet ćemo. Radnici ovog preduzeća i danas su na terenu i vrše radove, te će brojne ulice glavnog grada BiH biti bez vode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!