Građani u TK traže ostavke, nastavnici poručuju: Neće biti nastave bez promjena

Vijesti 16. jun 202317:12 0 komentara
N1

Nepromijenjeno je zdravstveno stanje nastavnika koji je upucan u školi Lukavac Grad. Za oca dječaka koji je pucao, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je jednomjesečni pritvor. Reakcije na dešavanja sve su oštrije.

Cijela javnost u Tuzlanskom kantonu kao i premijer ističu da su uočene manjkavosti sistema. Propusta je očito bilo, ali niko nije podnio ostavku. Upravo to traži Udruženje Revolt iz kojeg ističu da je ogoljen nerad institucija.

“Oštro stojimo iza toga da trebaju podnijeti ostavke. Ko konkretno? Dakle, od predstavnika i predstavnica socijalnog rada, ministarstva unutrašnjih poslova, ali i samog rukovodstva školi jer su znali o ovom slučaju i nisu reagovali na vrijeme”, kazala je Almasa Bečić iz Revolta.

Premijer TK Irfan Halilagić kazao je da će, ako se pokaže da je neko odgovoran i da nije postupao u skladu sa upozorenjima još ako se radi o pisanim upozorenjima, tražiti odgovornost.

“Na kraju… svi mi treba da snosimo odgovornost”, dodao je.

Promjene očekuju i u Sindikatu radnika osnovnog obrazovanja. Da je upozorenja bilo svi su svjesni.

“Imali smo u prošlosti fizičke nasrtaje na nastavnike. Ovo je kulminacija svega. Mi narednu školsku godinu nećemo početi bez promjena, imamo podršku zakonodavne i izvršne vlasti. Upravo smo razgovarali da uskladimo sve propise koji nisu valjani i stvorimo sigurno okruženje”, rekao je Sumedin Kulović iz Sindikata radnika osnovnog obrazovanja TK.

Od konkretnih mjera traže jasne propise kada se dogode prijetnje – da se precizno zna šta koja služba i institucija radi. Roditelji u međuvremenu uznemireni. Lejla Elezović, majka dvoje djece i bivša bh. teniserka smatra da upravo mnogi roditelji moraju promijeniti svoj odnos prema uspjehu djeteta. Pritiskom, dodaje, štetimo obrazovnom sistemu i gradimo frustrirane ljude.

“Iz svog bliskog okruženja imam iskustvo da sam gledala mnogo dragu osobu i nesretnu jer je završila fakultet na pritisak roditelja i bila je nesretna i nezadovoljna i radila je taj posao. Napustila je sve to i radi jedan čestit zanat sada i nikada nisam vidjela sretniju osobu u ovome svemu”, kazala je.

No, bez obzira na takva životna iskustva pritisak na nastavnike postoji. Za sistemske i individualne promjene potrebna je i hrabrost, dodaje naša sagovornica. Upravo to ističu i iz Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

U svemu i politika igra svoju ulogu. Stranačka zapošljavanja nekompetentnih kadrova u sigurnosnim, obrazovnim strukturama i socijalnim službama kao da sada pokazuju svu svoju pogubnost. Građani očekuju uozbiljenje sistema – u suprotnom, dodaju, pitanje je samo ko je sljedeći na meti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!