Građani zabrinuti zbog čestih oluja, grada, suša i poplava: Kinezi su “čistili” nebo prije Olimpijade, SAD to rade od 1970-ih, BiH posmatra

Vijesti 05. jul 202419:26 0 komentara
N1/F.Z.

Stabilan je i sunčan vikend pred nama. Naredne sedmice toplije, uz poneki lokalni pljusak. No, nije to ono što brine građane. Zabrinutost raste zbog čestih oluja, pojave grada, suše, ali i poplava. Još veća je zabrinutost kada shvatimo da nadležni ne čine gotovo ništa, kako bi se prilagodili klimatskim promjenama.

Više nema pravila

Sve češće bh. građane u jutarnjim časovima prvo dočeka prizor prljavog automobila. Nije to posljedica nemara, nego saharskog pijeska pomiješanog sa kišom. U popodnevnim satima svjedoče olujnim vjetrovima praćenih gradom, da bi se naveče vrijeme stabilizovalo.

“Uvijek se znalo proljeće, ljeto, jesen i zima, a sad je to kako ustanete. Danas vam je ovako, sutra već snijeg ili kiša, mislim snijega nema, ali osjete se te velike klimatske promjene, i onda mi koji imamo puno godina imamo i zdravstvenih komplikacija. Sve se lijepi na nas, osjeti se svaka promjena”; “Sad su ove klimatske promjene, pa se to sve poremetilo, nije više ljeto kao što je bilo. Imam baštu, zadnjih 5 godina, ona kiša, led, sve to ubije, nema voća, ne bude.. Trešnje nemam, super krenulo, kad ona kiša i nemam ništa”, samo su neki od komentara građana.

Istu sudbinu dijele brojni poljoprivrednici širom države. U proteklom periodu borili su se građani sa poplavama, gradom veličine teniske loptice, jakim udarima vjetra. Nije to nešto što se nije dešavalo i ranijih godina. No, problematično se što takve epizode repriziraju.

Bakir Krajinović, meteorolog:

“Sve je to čudno i neobično. Ali recimo 2018. godine u Sarajevu je zabilježeno čak 9 dana sa pojavom grada, ove godine samo jedan dan. Bilo je i gorih situacija. Ali ono što se dešava je veoma čudno i opravdana je zabrinutost građana.”

“Vremenom” se bave mnoge zemlje godinama, BiH ne radi ništa

Sa pojavom grada borile su se i druge zemlje. Mnoge od njih, naučnom metodom, cloudseeding, preusmjerili su gradonosne oblake izvan urbanih i poljoprivrednih zona.

Vedran Zubić, profesor geografije:

“Najbolji cloudseeding rade Kinezi koji su očistili nebo prije Olimpijade, Amerikanci su prije 50 godina zasijavali nebo, Rusi su to očistili 80tih, danas Dubai imao 30% više padavina, jer se bave time. Brojni narodi svijeta bave se naukom da preusmjere padavine tamo gdje treba, to nije teorija zavjere, to je znanost. Mi ne radimo apsolutno ništa.”

“Suština je da se adaptiramo na klimatske promjene, to je neophodno i jedino što možemo uraditi. Postoje fondovi UN, treba napisati dobre projekte, mogu se dobiti pare. Šta znači adaptirati se, trebaju korita rijeka, stvarati jezera, da stvaramo vodu, kad imamo viška vode da ona teče, da ne pravi poplave, a kad je suša ljeti, kad fali vode, onda tu vodu iz vještačkih jezera koristiti”,  rekao je Martin Tais, klimatolog.

Postoje li, po uzoru na evropske zemlje, određene strategije za prilagođavanje klimatskim promjenama, od resornih entitetskih ministarstava nije stigao odgovor.

No, uprkos smjernicama, neophodno je promijeniti ponašanje i na mikro planu, jer priroda nam vraća sve ono što smo joj mi dali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!