Građani Zavidovića izašli na proteste: Nećemo dati da Ćiro ode u Sarajevo!

Vijesti 13. okt 202217:15 1 komentar
N1

Između 200 i 300 građana okupilo se u 17.00 ispred Gradske uprave u Zavidovićima kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog najavljene prodaje parne mašine “Kusače” koja je istorijski simbol ovog grada.

Naime, plan je da popularni Ćiro napusti Zavidoviće i ubuduće krasi muzejski kompleks Bistričke stanice u Sarajevu. Protestnom šetnjom do nekadašnjeg preduzeća “Krivaja”, takođe simbolom Zavidovića, ispred kojeg se Ćiro i nalazi, organizatori protesta kratko su poručili da neće dozvoliti njegov odlazak, a pojedini građani poručili su da će ga, ako treba, braniti i životom.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Pozvali su gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić da odustane od njegove kupovine, jer kako kažu: “ne zna šta kupuje”, odnosno da istorijski spomenici i simboli grada nisu na prodaju. Poručili su i da neće odustati, te da nisu isključena nova okupljanja.

Gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović rekao je da je za prodaju saznao, upravo, putem objave na društvenim mrežama gradonačelnice Sarajeva, te da će se svim pravnim sredstvima boriti da Ćiro ostane u svom gradu. Iza sebe, kaže ima pravne argumente i građane.

Ekipa N1 nalazi se u Zavidovićima gdje su se građani okupili kako bi iskazali protest zbog prodaje voza Ćire.

“Već u 17 sati ljudi se okupili kao neformalna grupa kako bi spriječili prodaju Ćire. Kažu da je to jedan od zaštitnih znakova Zavidovića. Očekuje se da građani odu prema Krivaji gdje se Ćiro nalazi gdje će iskazati nezadovoljstvo zbog prodaje”, javila je reporterka N1.

Kako je dodala, građani su poručili da neće dozvoliti da Ćiro pređe u Sarajevo.

Podsjetimo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na Instagramu je objavila da “Ćiro dolazi” u Sarajevo.

Stanovnici Zavidovića su optužili Vladu KS, ali i gradonačelnicu Benjaminu Karić, da im se „oduzimanjem simbola i otimanjem imovine nanosi duševna bol“.

Ćiro je konstruisan davne 1901. godine i jedan je od zaštitnih simbola Zavidovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare